Vypuštěná raketa od Rocket Lab se díky padákům stala znovupoužitelnou

Vypuštěná raketa od Rocket Lab se díky padákům stala znovupoužitelnou
Fotografie: Rocket Lab
  • Raketa odstartovala dnes ráno středoevropského času z Nového Zélandu
  • První stupeň pomocí padáků dopadl do Tichého oceánu a bude podroben kontrole
  • Electron vynesl celkem sedm satelitů na oběžnou dráhu

Společnost Rocket Lab dnes nad ránem středoevropského času vypustila z novozélandského kosmodromu sedm malých satelitů. Tato mise byla celkově 39. a nesla název „Baby Come Back“. Raketa Electron původně nebyla sestavena jako znovupoužitelná, ale společnosti se již několikrát podařilo nosnou raketu zachytit pomocí padáků a využít ji tak znovu. A úspěšně se o to pokusila i při tomto letu. Podle space.com se asi 17 minut po startu první stupeň rakety vrátil zpět na Zemi pomocí padáků a dopadl do Tichého oceánu, kde byl následně vyzvednut a bude podroben kontrole pro další využití.

Společnost později chce, aby 18metrová raketa Electron byla do budoucna vždy znovupoužitelná, stejně jako je Falcon 9 od SpaceX. Electron je však menší a nevejde se do ní tolik paliva, aby byla ještě schopna přistát, proto byly zvoleny padáky. Původně měly být rakety zachytávány pomocí vrtulníku, ale z tohoto plánu nejspíše sešlo.


Zachycení nosné rakety bylo však vedlejším cílem mise. Důležité bylo vynést na oběžnou dráhu celkem sedm satelitů, což se také podařilo. Čtyři z nich patřily NASA. CubeSaty Starling budou fungovat nejméně půl roku ve výšce asi 570 km nad Zemí a budou mít za úkol testovat autonomní manévrování, vytvoření adaptabilní komunikační sítě mezi kosmickou lodí, sledování vzájemné relativní polohy a reakce na nové informace z palubních senzorů prováděním nových činností na jejich palubě. „Starling a schopnosti, které přináší pro autonomní velení a řízení rojů malých kosmických lodí, posílí schopnosti NASA pro budoucí vědecké a průzkumné mise,řekl Roger Hunter, projektový manažer NASA programu technologií malých kosmických lodí.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze