Změní chytrá obrazovka Facebook Portal způsob, jakým komunikujeme s přáteli?

2
Změní chytrá obrazovka Facebook Portal způsob, jakým komunikujeme s přáteli?
  • Facebook Portal má primárně oslovit milovníky videohovorů
  • Větší varianta disponuje 15,6palcovým displejem s funkcí pivot
  • Kamera nabídne pokročilou AI, díky které se může uživatel volně pohybovat
  • Menší varianta s 10palcovým displejem bude stát přibližně 5 400 korun
  • Větší o čtyři tisíce korun více

Sociální síť Facebook přichází se svým vlastním zařízením, které kombinuje vlastnosti chytrého reproduktoru Amazon Echo s velikou obrazovkou a AI kamerou. Cílovou skupinu pro Facebook Portal představují uživatelé modré sociální sítě, kteří hojně využívají funkci videohovorů. Zařízení se bude nabízet ve dvou variantách: v menší variantě s názvem Facebook Portal s displejem o velikosti 10 palců a větší Facebook Portal Plus a displejem o velikosti 15,6 palců.

Jednou z největších přidaných hodnot těchto dvou zařízení je AI kamera s vysokým rozlišením, která dokáže automaticky sledovat osobu mluvící do kamery. Není tedy potřeba sedět na jednom místě. Uživatel se může namísto toho přirozeně pohybovat po pokoji stejně, jako kdyby mluvil s opravdovou osobou. Podle prvních dojmů se tato funkce Facebooku povedla. Přestože se na první dojem zdá, že se jedná o hardwarové řešení, vše má mít na starost pouze umělá inteligence. U větší verze Pro je také možné displej přetočit o 90 stupňů do širokoúhlého režimu.

Facebook Portal

Pro někoho může být překážkou oprávněná obava ze ztráty soukromí. I na to Facebook myslel a k zařízení je dodávána jednoduchá krytka kamery, kterou uživatel nasadí ve chvíli, kdy chce mít jistotu, že není špehován. Na obou verzích se rovněž nachází dedikované tlačítko, po jehož zmáčknutí dojde k úplnému vypnutí mikrofonu i kamery. Během hovorů je rovněž možné využít další funkce AI, jako například vytvoření grafického prostředí kolem uživatele nebo použití různých speciálních efektů, na které jsme zvyklí z mobilních telefonů.

Facebook Portal

Kromě videohovorů Facebook Portal nabídne také služby jako Spotify, Pandora, iHeartRadio a Alexu od Amazonu. Celkově však bohužel nabídka aplikací není nijak bohatá a uživatel si paradoxně na zařízení Facebook Portal nemůže prohlédnout klasický Facebook ani poslat zprávu přes Messenger. Zařízení jdou do prodeje v listopadu za cenu 199 dolarů za Facebook Portal (přibližně 5 400 korun i s daní), nebo 349 dolarů za větší variantu Facebook Portal Pro s 15,6 palcovým displejem (zhruba 9 400 korun s daní).