Změny klimatu mohou mít negativní vliv na dostupnost konvenčních zdrojů energie

Změny klimatu mohou mít negativní vliv na dostupnost konvenčních zdrojů energie
Fotografie: unsplash.com
  • Ropa, plyn nebo jaderná energie jsou obzvláště ohrožené
  • Během teplejších měsíců musí být odstavené jaderné elektrárny
  • Podle analýzy Institutu energetické ekonomie v Kolíně nad Rýnem vedla nižší úroveň výroby vodní energie k vysoké poptávce po zemním plynu

Klimatické změny, které se projevují například silnými dešti nebo suchem, ohrožují naši energetickou bezpečnost. Ropa, plyn nebo jaderná energie jsou obzvláště ohrožené. Koncem ledna se přes některé části Ekvádoru přehnaly přívalové deště. Kvůli tomu byl vážně poškozen ropovod v provincii Napo. Tisíce litrů ropy unikly a kontaminovaly krajinu amazonského deštného pralesa.


„Důsledky klimatických změn, jako jsou silné srážky nebo sucho, mají velmi silný vliv na dostupnost konvenčních zdrojů energie,“ uvedl pro dw.com zakladatel Energy Watch Group Hans-Joseph Fell. Jak ukazuje řada ropných nehod, které se staly v poslední době, ropa je obzvláště ohrožena. Není to však jediný zdroj energie, který je ohrožený rostoucím počtem extrémních výkyvů počasí. Během teplejších měsíců musí být odstavené jaderné elektrárny, protože voda v řekách je příliš teplá, aby dokázala elektrárny ochladit. To se stalo například v roce 2018 ve Francii.


Extrémní sucha mají dopad také na vodní elektrárny. Po extrémních vedrech v létě 2021 velké množství nádrží v Americe téměř vyschlo. Vodní elektrárna u jezera Mead nedaleko Los Angeles vyrobila v červenci loňského roku o čtvrtinu méně elektřiny než obvykle. Podle analýzy Institutu energetické ekonomie v Kolíně nad Rýnem vedlo omezení výroby vodní energie k vysoké poptávce po zemním plynu. To vedlo k prodeji plynu do Ameriky místo do Evropy. To mělo dopad na množství plynu, které bylo dostupné v Evropě tuto zimu.

Silný déšť a záplavy mají také vliv na těžbu uhlí. V loňském roce se z těchto důvodů těžilo méně. To vedlo k větší poptávce po plynu, a tím pádem rostla i jeho cena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze