Kvalita potravin je u nás stále přetřásána a neustále je potřeba kontrolovat, co jíme. Je pravdou, že se postupně do povědomí dostávají ty firmy, které vyrábějí ne zrovna kvalitní výrobky, a mnoho firem vyměnilo „éčka“ v potravinách za přírodní náhražky. Dochucovadla, stabilizátory, konzervanty a další ne příliš zdravé přísady v jídlech mají za úkol dodat chuť, barvu a trvanlivost. Pokud konzumujete uzeniny, pak jste velmi pravděpodobně ve složení už narazili na E120. Jedná se o kyselinu karmínovou neboli karmín. Získává se z hmyzu.
Co je kyselina karmínová (E120)?
Toto barvivo se získává z vysušených těl samiček hmyzu Dactylopius coccus Costa (červec nopálový). Tento hmyz pochází původem z Ameriky a žije na opunciích. Pro získání barviva se samička vysuší a barvivo se následně vysráží síranem hlinitým amonným. Jak uvádí ferpotravina.cz, karmín je derivátem antrachinonu a tato barviva jsou považována za potenciální karcinogeny. Obsah karmínu v potravině může způsobit alergickou reakci a je spojován u dětí s hyperaktivitou. V podstatě nejde o karmín jako takový, ale to, jakým způsobem se získává, což z něj dělá barvivo, které se řadí mezi potenciálně škodlivé.
Jedná se o přírodní červené barvivo, které je rozpustné ve vodě. Od jeho použití v potravinách se ale postupně ustupuje, jelikož se nejedná zrovna o levnou přísadu. Výrobci tak velmi často používají náhrady, většinou se jedná o jiná barviva nebo nejrůzněji zpracovanou červenou řepu. Poslední dobou se také začínají prosazovat výrobky, které jsou úplně bez barviv, což výrobce uvádí většinou u názvu produktu, aby upozornil spotřebitele.
Kde karmín nalezneme?
Pokud se chcete tomuto „éčku“ vyhnout, pak bude potřeba číst složení u kupovaných potravin, a to zejména u uzenin. Ačkoliv jsme dříve mohli E120 naleznout i u mléčných výrobků nebo mražených polotovarů, dnes je to prakticky vzácné. Zvláště pak mléčné výrobky obsahují pouze kvalitní přísady a výrobci se často již barvivům a konzervantům vyhýbají.
Složení je dobré číst zejména u salámů, klobás, choriz, paštik a šunkových pěn. Jednoduše se jedná o potraviny, které mají načervenalou barvu, kterou nemohou získat jen z hlavních přísad, tedy z masa. Zvláště pokud se jedná o nekvalitní uzeniny s nízkým obsahem masa a vysokým podílem sádla či jiného tuku. Nakoupit lze i uzeniny bez tohoto barviva a na trhu jich najdete poměrně dost. Záleží tedy v závěru pouze na vás, pro jaký výrobek se rozhodnete.