Prolétá kolem nás kometa. Znovu nás navštíví za 435 let

Prolétá kolem nás kometa. Znovu nás navštíví za 435 let
Fotografie: NASA
  • Pouhým okem ji nelze zahlédnout, stačí ale i malý dalekohled
  • Od Země je vzdálena více jak 125 milionů kilometrů
  • 17. září proletí kolem Slunce blíže, než je oběžná dráha Merkuru

Kometa C/2023 P1 Nishimura aktuálně prolétá kolem Země a pomalu se přibližuje ke Slunci. Tento týden tak bude možné ji naposledy zahlédnout. Bohužel abyste ji spatřili, budete potřebovat alespoň malý dalekohled, jelikož je od nás vzdálená více jak 125 milionů kilometrů a každý den se vzdaluje. Kometa byla objevena teprve nedávno, a to 12. srpna, kdy ji zahlédl amatérský astronom Hideo Nishimura z Japonska. To, že ji zahlédl dříve než jakákoliv observatoř na Zemi, je opravdový úspěch.

Kometu lze spatřit podle space.com asi hodinu před východem Slunce v souhvězdí Lva. Najdete ji tedy těsně nad obzorem ještě několik dní, než nepůjde zahlédnout přes sluneční paprsky. Pozorování nyní neruší ani Měsíc, který je téměř v novoluní a na obloze tak příliš nesvítí. Nejblíže ke Slunci pak bude kometa 17. září, kdy se k němu přiblíží na vzdálenost 43 milionů kilometrů, což je blíže, než obíhá Merkur. Pokud nedojde k rozložení, budou ji poté moci pozorovat lidé na jižní polokouli.

Podle earthsky.org byly provedeny výpočty její dráhy a Nishimura oběhne Slunce každých 435 let. To znamená, že se jedná o kometu v naší Sluneční soustavě a ne o mezihvězdnou, která by pouze prolétala.


Pravděpodobně vytvořila meteorický roj Sigma-Hydrid

Astronomové také zjistili, že nově objevená kometa má podobnou dráhu jako každoroční meteorický roj Sigma-Hydrid. Jedná se o méně známý meteorický roj, jelikož počet padajících meteorů není tak vysoký jako například u Perseid. Tento roj můžeme pozorovat každoročně mezi 9. až 12. prosincem. V tomto roce tedy bude pro astronomy důležité Sigma-hydrid pozorovat, jelikož by mohli s jistotou potvrdit, zda opravdu pochází z této komety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze