V USA překazil superúplněk úlomek komety, který rozzářil oblohu

V USA překazil superúplněk úlomek komety, který rozzářil oblohu
Fotografie: unsplash.com
  • Původně si astronomové mysleli, že jde o meteor z roje Perseid
  • Fragment komety způsobil sonický třesk a záchvěvy v místech, kde prolétal atmosférou

Na začátku srpna jsme mohli pozorovat superúplněk, který svítil na obloze více než jindy. Jeho pozorování však ve Spojených státech překazil další vesmírný objekt, který při průletu atmosférou úplněk zastínil. Americká meteorická společnost obdržela celkem 74 nahlášení ohnivé koule na obloze, a to ze států Georgie, Illinois, Indiany, Kentucky, Ohia, Tennessee, Virginie, Západní Virginie a Severní Karolíny. Některé zprávy podle space.com uváděly, že vytvořila sonický třesk, který zachvěl budovami.

Původně se myslelo, že se jednalo o meteor z roje Perseid, jelikož ten v těchto dnech začíná vrcholit, ale směr byl jiný, než odkud meteory z tohoto roje vylétávají. Bill Cook z NASA Meteoroid Environment Office uvedl, že se jednalo o úlomek komety, která měla průměr asi 30 cm a vážila 34 kg. „Rozpad ohnivé koule vytvořilo energii zhruba 2 tun TNT, což způsobilo sonický třesk a otřesy, které zažili někteří v regionu. V nejjasnějším okamžiku byla ohnivá koule asi 5krát jasnější než Měsíc v úplňku,“ uvedl pro spaceweather.com Cook.


Odlomený kousek komety vstoupil do atmosféry v rychlosti necelých 60 000 km/h nad městem Krypton v Kentucky, uletěl 105 km v atmosféře a rozpadl se 48 km nad městem Duffield ve Virginii. Odkud fragment komety pochází není jasné.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze