Absolutní nula by znamenala zastavení všech částic. Lze ji vůbec dosáhnout?

Absolutní nula by znamenala zastavení všech částic. Lze ji vůbec dosáhnout?
Fotografie: pixabay.com
  • Celý vesmír se pohybuje těsně nad hranicí absolutní nuly
  • V roce 2021 se vědcům v laboratoři podařilo přesáhnout absolutní nulu o 38 biliontin stupně
  • Nejchladnější místo bylo naměřeno v mlhovině Bumerang, která má průměrnou teplotu -272,14 °C

Naše podnebí nám přináší různé teploty. Vždy jsou ale v rozmezí toho, abychom je při volbě správného oblečení bez problémů přežili. A to se týká i jiných oblastí naší planety, a to včetně odlehlých míst jako je severní a jižní pól. Pokud opustíme naši planetu a vydáme se do nejrůznějších koutů vesmíru, zjistíme, že teploty jsou zde velmi chladné a některé se blíží i absolutní nule. Jde ale této teploty opravdu dosáhnout? Pokud by k tomu došlo, znamenalo by to zastavení všech částic.

Co je absolutní nula?

Absolutní nula je definována jako 0 stupňů Kelvinu neboli -273,15 stupňů Celsia. Při dosažení této teploty nastává zastavení všech částic – přestane tedy existovat jakýkoliv pohyb. Abychom mohli pochopit absolutní nulu, je potřeba pochopit teplotu samotnou. Podle nbcnews.com je to jednoduše měřítko toho, jak rychle se atomy nebo molekuly v látce pohybují. Jde tedy o průměrnou kinetickou energii těchto částic.

Naše vnímání teploty je jiné – cítíme buď chlad, nebo teplo. Pokud je něco teplé, má i více energie a jednotlivé částice tak vibrují rychleji. Čím více se teplota blíží k absolutní nule, tím méně se částice pohybují.

Zmrzlá bublina

Lze dosáhnout absolutní nuly?

Podle livescience.com se vědcům v roce 2021 podařilo překonat absolutní nulu. V laboratoři se jim podařilo přesáhnout -273,15 °C o 38 biliontin stupně a tato teplota se tak stala nejchladnější, jaká byla kdy naměřena. Tuto teplotu si nejspíše nedokážeme moc dobře představit. Podle výzkumu provedeném v roce 2017, který byl zveřejněný v Nature Physics, se dějí věci, které by byly za normálních podmínek nemožné. Například pokud se světlo přiblíží teplotám k absolutní nule, stane se z něj kapalina, kterou je možné nalít do nádoby.

Nejchladnější místo hledejte ve vesmíru

Při velkém třesku vzniklo obrovské množství energie, která je doposud schopná ohřívat vesmír. Průměrná teplota vesmíru je těsně nad absolutní nulou. Podle nbcnews.com je to přibližně -270,41 °C. Nejchladnější místo, o kterém vědci ví, je mlhovina Bumerang, která má kolem 1 Kelvinu, což odpovídá -272,14 °C.

Jaké teploty mají planety ve Sluneční soustavě?

Nejteplejší planetou je Venuše. Ačkoliv není nejblíže Slunci, díky její husté atmosféře se z ní stala rozžhavená planeta, která dosahuje průměrně 464 °C. Následuje planeta Merkur se svojí průměrnou teplotou 167 °C a Země, která má průměrně 15 °C. Podle NASA pak následuje Mars (-65 °C), Jupiter (-110 °C), Saturn (-140 °C), Uran (-195 °C), Neptun (-200 °C) a trpasličí planeta Pluto (-225 °C).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze