Nové snímky Neptunu a Uranu ukazují jejich skutečné barvy

Nové snímky Neptunu a Uranu ukazují jejich skutečné barvy
Fotografie: NASA/JPL
  • První snímky těchto dvou planet na Zemi poslala sonda Voyager 2
  • Snímky však byly upraveny, a proto Neptun vypadal mnohem modřejší než ve skutečnosti je
  • Obě planety jsou světle modrozelené, Neptun je jen nepatrně modřejší

Planety v naší Sluneční soustavě se vědci snaží prozkoumat co nejvíce, aby našli odpovědi na to, jak vznikla celá soustava, kterou jsme také součástí. Planety, které se nacházejí za Marsem, jsou však od nás tak vzdálené, že kosmickým lodím trvá roky, než se k nim vůbec přiblíží. Na úplném okraji se pak nachází Neptun a Uran, kam se jako první dostala v roce 1989 sonda Voyager 2 a zaslala na Zemi první snímky těchto dvou plynných obrů.

Snímky v té době ukázaly Neptun v tmavě modrých barvách a Uran se zdál o poznání světlejší, s nádechem do zelena. Vědci ale nerozuměli tomu, proč jsou tyto dvě planety, které jsou si podobné jak velikostí, tak složením atmosféry, rozdílné barvami. S odpovědí přišel nový výzkum zveřejněný na eurekalert.org, pomocí kterého bylo zjištěno, že obě planety mají ve skutečnosti velmi podobnou barvu – zelenomodrou.

Ačkoli známé snímky Uranu z Voyageru 2 byly zveřejněny ve formě bližší skutečné barvě, snímky Neptunu byly ve skutečnosti protaženy a vylepšeny, a proto byly uměle vytvořeny příliš modré. I když uměle nasycená barva byla v té době mezi planetárními vědci známá a snímky byly zveřejněny s popisky, které to vysvětlovaly – tento rozdíl se postupem času ztratil,“ uvedl Patrick Irwin, který výzkum vedl. Ke studii vědci použili data z Hubbleova vesmírného dalekohledu a z Very Large Telescope Evropské jižní observatoře. Ty mají přístroje, které dokáží v každém pixelu zachytit spektrum barev.


Výzkumníci následně tyto data použili k opětovnému vyvážení barev na snímcích, které pořídil Voyager 2 a Hubbleův teleskop. Výsledek tak ukázal, že Uran i Neptun jsou si barevně velmi podobní. Rozdíl nalezli vědci u Neptunu, který je zbarven více do modra.

Kromě toho bylo také zjištěno, proč se barva Uranu během jeho oběhu kolem Slunce mění a během slunovratů se zdá o něco zelenější. Je to díky jeho polárním oblastem, na kterých se vyskytuje mnohem méně metanu. „Špatné vnímání barvy Neptunu, stejně jako neobvyklé změny barev Uran nás trápí po celá desetiletí. Tato komplexní studie by měla oba problémy konečně ukončit,“ uvedla Heudy Hammel, která se sice na výzkumu nepodílela, ale obě planety dlouhá léta studovala.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze