Elon Musk pracuje na vlastní umělé inteligenci. Bude hledat pravdu

Elon Musk pracuje na vlastní umělé inteligenci. Bude hledat pravdu
Fotografie: Markus Winkler, unsplash.com
  • Musk původně v roce 2015 spoluzakládal projekt OpenAI
  • Následně z něj odešel, údajně kvůli neshodám ohledně jeho směřování
  • Nyní chce rozjet vlastní projekt TruthGPT, který má hledat pravdu

Elon Musk předvádí v poslední době poněkud nevyrovnaný přístup k tzv. „umělé inteligenci“. Obecně je jejím velkým zastáncem, což se projevuje například na jeho snaze přinést světu samořiditelná auta nebo samostatně pracující roboty. Když se ale do širšího povědomí dostane projekt OpenAI, například díky novým schopnostem vyhledávače Bing, Musk se přidá k opatrným skeptikům, kteří žádají zpomalení vývoje, než budou známé všechny možné důsledky.

Jeho výroky tak byly mnohdy glosovány tím způsobem, že žádá běžce v čele závodu, aby trochu zpomalili, než sám popadne dech. Že toto tvrzení není daleko od pravdy vyplouvá na povrch jak z jeho příspěvků na sociálních sítích, tak i v rozhovoru pro foxnews.com.

Zde se Musk tvrdě opřel do současných modelů založených na ChatGPT. Podle něj je to software „ naprogramován levicovými experty, kteří chatboty trénují, aby lhali“. Závažnost hrozby, jakou to představuje, je podle něj srovnatelná s jadernými zbraněmi. Jak ale připomíná reuters.com, Musk v roce 2015 spoluzaložil společnost OpenAI, ale v roce 2018 z jejího představenstva odstoupil. V roce 2019 na Twitteru napsal, že OpenAI opustil, protože se musí soustředit na společnosti Tesla a SpaceX.


Nyní své tvrzení upravuje s tím, že byl z projektu v podstatě vyhozen, když se z malého a nezávislého startupu stala součást Microsoftu a Googlu. A jaký je podle Muska lék na tuto hrozbu? Další umělá inteligence, ale pod jeho vedením. „Chystám se spustit něco, čemu říkám TruthGPT neboli umělou inteligenci hledající maximální pravdu, která se snaží pochopit podstatu vesmíru,“ řekl Musk v rozhovoru. „A myslím si, že by to mohla být nejlepší cesta k bezpečnosti v tom smyslu, že UI, které záleží na pochopení vesmíru, pravděpodobně nevyhladí lidi, protože jsme zajímavou součástí vesmíru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze