Animáky nejen pro děti

To nejlepší z Disney+
Animáky nejen pro děti
Fotografie: Kristýna Dvořáčková, fZone.cz
  • Minulý týden jsme oslavovali Halloween
  • Dnes se podíváme na animované filmy, které mají rádi nejen děti
Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.

Vybrali jsme pro vás animované filmy, které zaujmou nejen děti, ale také dospělé. Podíváme se na starší klasiky, které zná každý, ale také na novinky z posledních let.

Velká šestka (Big Hero 6)

Animovaný snímek od Walt Disney Animation Studios, který režírovali Don Hall a Chris Williams. Na scénáři pracovali Robert L. Baird a Dan Gerson. Snímek získal od diváků i kritiků pozitivní hodnocení. Byl nominován na několik cen, včetně Oscara, kterého získal za nejlepší animovaný film. Velká šestka měla premiéru 7. listopadu 2014. V roce 2017 vyšel stejnojmenný seriál, který je na Disney+ také dostupný. V letošním roce na Disney+ vyšel další seriál s názvem Baymax!

Hiro Hamada je velmi chytrý kluk, který dokáže zkonstruovat robota. Svůj talent ale nechce zdokonalovat ve škole, do které chodí jeho starší bratr Tadashi. Když ho Tadashi jednou do školy vezme a on uvidí, že to tam nechodí jako v každé obyčejné škole, tak změní názor. Při přijímacím řízení dojde k nehodě a ve škole začne hořet. Tadashi se nedostane včas ven a při požáru zemře. To Hira zničí. Ještě před smrtí Tadashi představí Hirovi robota Baymaxe, který dokáže pomoct nemocným nebo zraněným lidem. Hiro na něj ale úplně zapomene. Baymax se mu připomene, až když si Hiro něco udělá.

Hiro se po nějakém čase dozví, že požár ve škole nebyla pouhá nehoda a rozhodne se najít viníka. S hledáním mu pomůže Baymax, kterého Hiro předělá na bojového robota, a Tadashiho přátelé ze školy.

Zajímavosti

  • Výroba Baymaxe je částečně inspirovaná skutečným robotem, který byl vyroben za účelem nahrazení zdravotních sester.
  • Hlavní záporná postava se jmenuje Yokai, to v japonštině znamená démon.
  • Když přijdou Baymax s Hirou na policejní stanici, můžeme si všimnout obrázku s Hansem z Ledového království a u toho nápisu „Hledá se“.

Velká šestka patří k mým oblíbeným animovaným filmům. Na začátku sledování by vás ani nenapadlo, kam se příběh ubírá. Hiro je milý chlapec, který zaujme i na pohled, a nejen on. Ale kdo baví v tomto filmu nejvíc, to je samozřejmě robot Baymax.

V hlavě (Inside Out)

Animovaný film V hlavě ze studia Pixar Animation Studios, který natočili režiséři Pete Docter a Ronnie del Carmen. Pete Docter se společně s dalšími podílel na psaní scénáře. Animovaný snímek získal mimo jiné Oscara a cenu BAFTA za nejlepší animovaný film. Sklidil také pozitivní hodnocení od kritiků a diváků. Měl premiéru 18. května 2015.

Děj nás zavede do života malé Riley. U ní v hlavě žije pět emocí – Radost, Smutek, Strach, Vztek a Nechuť. Ty se nacházejí na Hlavním velitelství, odkud emoce řídí holčičí mysl. Pomáhají jí zvládat nástrahy každého dne. Rodina se musí kvůli práci odstěhovat do San Francisca. Pro Riley není přesun na nové místo ale vůbec jednoduchý. Jak se emoce snaží Riley pomoci se vypořádat s životem, dojde v Řídícím centru k velké panice a emoce ztratí hlavní vzpomínky. Radost a Smutek se je vydají hledat. Zbylé emoce se během toho snaží Riley udržet veselou. To se jim ale moc nedaří.

Zajímavosti

  • Dlouhé klikaté regály v Dlouhodobé paměti jsou navržené tak, aby připomínaly mozkové záhyby ve vnější kůře mozkové.
  • Tvůrcům filmu při natáčení pomáhali psychologové a další experti.
  • Tvůrci pro Riley vybírali z 27 emocí, na kterých se shodli.

Další ze skvělých animovaných filmů pro děti i dospělé. Snímek je natočený tak, aby děti hodně poučil a dospělé pobavil. Osobně mi bavila více první polovina filmu. Pokud jste tento snímek ještě neviděli, rozhodně se máte na co těšit.

Lví král (The Lion King)

Lví král je animovaný film z produkce Walt Disney Pictures, který natočili režiséři Rob Minkoff a Roger Allers. Scénář napsali Irene Mecchi, Jonathan Roberts a Linda Woolverton. Tvůrci se nechali inspirovat Hamletem od Williama Shakespeara. Film získal dva Oscary, jeden za populární písničku Can You Feel the Love Tonight od Eltona Johna, druhý za nejlepší hudbu, kterou složil Hans Zimmer. V roce 2008 byl film zařazen mezi 10 nejlepších animovaných filmů na světě. Lví král měl premiéru 15. června 1994. Natočené byly ještě další dva díly, které jsou na Disney+ také dostupné.

Ve Lví říši vládne všem zvířatům král Mufasa, kterému se narodí první syn Simba. To pro Scara, Mufasova bratra, znamená, že se nestane králem, jak chtěl. Společně s hyenami vymýšlí zákeřné plány, jak se Simby zbavit. Je tak odhodlaný, že ho nezastaví ani smrt jeho vlastního bratra. Simba je zahnán do kaňonu, do kterého Scar s hyenami zažene velké stádo pakoňů. Mufasa se snaží Simbu zachránit, ale sám přijde o život. Scar Simbovi namluví, že to celé byla jeho chyba a měl by ze Lví říše odejít. Simba utíká až mu dojdou síly a omdlí vyčerpáním. Zachrání ho až prase bradavičnaté jménem Pumba a jeho kamarád surikata Timon.

Timon a Pumba žijí podle hesla hakuna matata, to znamená netrap se. Tento přístup k životu naučí i malého Simbu. Ten na svoje předurčení zapomene a žije s nimi bezstarostný život, až dospěje ve velkého a silného lva. Po celou dobu ve Lví říši vládne Scar, který celou zemi ničí. Simbova kamarádka z mládí Nala se rozhodne jít hledat pomoc až úplnou náhodou najde Simbu. Okamžitě se do sebe zamilují. Nala mu poví o všem, co se v říši děje, a přemluví ho, aby se s ní vrátil domů.

Zajímavosti

  • Scar má jizvu přes oko. Slovo scar v češtině znamená jizva.
  • Písnička Hakuna Matata zazněla v Příběhu hraček.
  • Tvůrci místo řevu lvů použili řev tygrů.

Moje TOP 1 na seznamu animovaných filmů. Tuto pohádku miluji už od dětství a kdykoliv se na ni ráda podívám. Skvělý příběh pro celou rodinu. Vynikající příběh, skvělá hudba. Nemám nic, co bych vytkla.

Disney+ si můžete aktivovat na tomto odkaze. Vydavatelství 24net s.r.o. může získat provizi z vašeho nákupu či objednávky.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze