Astronauti NASA by mohli nosit na Měsíci skafandry s elektrickým polem. Proč?

Astronauti NASA by mohli nosit na Měsíci skafandry s elektrickým polem. Proč?
Fotografie: unsplash.com
  • V rámci projektu MUREP obdržela Hawai'i Pacific University grant na 50 000 dolarů
  • Arif Rahman pracuje na technologii LiqMEST, která bude díky elektrostatické síle odpuzovat měsíční prach
  • Příští rok chce vytvořit prototyp skafandru, který bude mít vnější vrstvu z tohoto materiálu

Měsíční prach byl pro astronauty při misích Apollo velkým problémem, proto NASA řeší, jak zabránit tomu, aby se prach dostal do skafandrů a případně aby jej astronauti nedýchali. V rámci projektu Minority University Research and Education Project (MUREP) podpořila NASA částkou 50 000 dolarů Hawai'i Pacific University (HPU), která má aktuálně ve vývoji novou flexibilní látku, která bude využívat elektrostatické síly k tomu, aby odpuzovala měsíční prach od skafandrů.

Měsíční prach není stejný jako ten na Zemi. Kvůli nižší gravitaci poletuje všude a představuje tak riziko jak pro astronauty, tak pro zařízení, která budou na Měsíci postavena. Nová technologie, která by mohla problém s prachem vyřešit, se jmenuje LiqMEST (Liquid Metal Electrostatic Protective Textile). Tato technologie bude aktivně odpuzovat měsíční prach, a přitom bude flexibilní a roztažitelná.

Když jsem se dozvěděl, že NASA má problém s měsíčním prachem ulpívajícím na površích a představuje významnou hrozbu pro zařízení a astronauty, napadlo mě, že tekuté kovy by mohly nabídnout potenciální cestu pro vývoj elektrostatického nebo elektrodynamického štítu ke zmírnění těchto problémů s měsíčním prachem,uvedl odborný asistent HPU inženýrství Arif Rahman, Ph.D., který během své předchozí kariéry pracoval s tekutými kovy a má tak velmi dobrou představu o tom, jak se tyto látky chovají. LiqMEST by měla být použita na vnější vrstvu skafandrů a v příštím roce by měl být vytvořen prototyp, který bude následně představen NASA.


Technologie je navržena tak, aby byla roztažitelná, a když je aktivována, generuje elektrické pole, které odpuzuje měsíční prach a zabraňuje prachu přilnout k látce LiqMEST. Tato strategie může být aplikována jak na skafandry, tak na látkové kryty pro lunární zařízení během měsíčních misí,“ uvedl Rahman. Pokud se tato technologie ukáže jako účinná, bude to pro NASA velký pokrok pro ochranu zdraví astronautů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze