Chrometofobie: Když peníze vyvolávají paniku

Ty nejbizarnější fobie
Chrometofobie: Když peníze vyvolávají paniku
Fotografie: pixabay.com
  • Lidé s touto fobií se bojí utratit peníze za cokoli
  • Mají problémy s placením účtů a často se dostávají do dluhů
  • Léčba probíhá za pomoci terapií

V dnešním díle se zaměříme na chrometofobii – strachu z utrácení peněz. Peníze potřebujeme všichni. Bez nich nezaplatíme nájem, jídlo, ani dovolenou. Co když se ale objeví fobie, která ve vás vyvolá extrémní strach z utrácení peněz za cokoliv? Nejde tak jen o to, že přemýšlíte nad tím, jestli si koupíte boty za 2 000 Kč nebo za 1 000 Kč, ale máte problém utratit peníze za cokoliv. To je samozřejmě velký problém, protože bez utracení peněz dnes prakticky nic nedostanete.

Jak se fobie projevuje?

Chrometofobie je iracionální strach z utrácení peněz. Podle cpdonline.co.uk se může fobie začít projevovat i jen z pohledu na peníze nebo z jejich doteku. Lidé mají problém platit účty, odepírají si nezbytné výdaje i cenné předměty, a to i když mají dostatek financí na to, si vše koupit. Mají problém vlastnit kreditní či debetní karty, často jim ale i vadí fyzické peníze. Úzkost v nich vyvolávají i výpisy z účtů.

Tito lidé se často dostávají do dluhů, jelikož nejsou schopni platit účty a jen pomyšlení na rozvržení financí v nich vyvolává úzkost a paniku. Dochází také ke stranění od společenského života, jelikož lidé s touto fobií nemohou chodit nikam, kde se platí. Zapovězené jsou pro ně tak výstavy, restaurace, kina, sportovní vyžití a další placené společenské akce. Problém je také podle verywellmind.com zdravotní péče, jelikož chrometofobie způsobí, že si člověk kupuje jen levné nevýživné jídlo a při zdravotních problémech nechce utrácet za jakékoliv léky či léčbu.

Platební karta

Jak tato fobie vznikne?

Jedná se o velmi vzácnou fobii, která může vzniknout kvůli předchozím finančním potížím. Člověk, který má velmi omezené finanční prostředky, musí přepočítávat veškeré výdaje a postupně se tak může rozvinout chrometofobie, která mu zabrání cokoliv platit. K fobii jsou také náchylní jedinci, u nichž se v rodinné anamnéze ukazuje vyšší pravděpodobnost vzniku fobií.

Podle choosingtherapy.com za rozvojem fobie může být i prožití bankrotu, kdy se člověk ocitne v situaci, kdy nemá na základní životní potřeby jako je bydlení a jídlo. To může v budoucnu vést k tomu, že má strach utratit jakékoli peníze, aby se již do takové situaci nikdy nemohl dostat.

Léčba

Chrometofobii je potřeba nejdříve diagnostikovat u lékaře. Je velmi těžké určit, zda se jedná „jen“ o extrémní šetření nebo už o fobii. Léčba pak probíhá jako u ostatních fobií – formou terapií. Nejvhodnější je expoziční terapie, kdy se pacient postupně vystavuje situacím, které u něj vyvolávají stres a úzkost a snaží se je umět zvládat. Vhodná je také kognitivně behaviorální terapie, která je založena na měnění emocí v určitých situacích. Pacient se tak postupně snaží změnit úzkostné stavy na neutrální, aby mohl s penězi začít pracovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze