Webbův teleskop poprvé potvrdil v atmosféře exoplanety přítomnost oxidu uhličitého

Webbův teleskop poprvé potvrdil v atmosféře exoplanety přítomnost oxidu uhličitého
Fotografie: NASA
  • Exoplaneta WASP–39b byla objevena v roce 2011 a nachází se 700 světelných let daleko
  • Webbův teleskop oxid uhličitý objevil díky přístroji Near–Infrared Spectrograph
  • Teleskop by se později mohl zaměřit i na menší kamenné exoplanety podobné Zemi

Teleskop Jamese Webba se dle NASA nyní zaměřuje na exoplanety a netrvalo dlouho, aby přišel s novou informací. Ačkoliv se o to pokoušely i předchozí teleskopy, až Webbův jako první zachytil jasný důkaz o tom, že se v atmosféře exoplanety WASP–39b nachází oxid uhličitý. Tato exoplaneta byla objevena v roce 2011 a hvězda, okolo které obíhá, je vzdálena 700 světlených let daleko.

WASP–39b je plynný obr s hmotností zhruba jedné čtvrtiny Jupitera, ale s průměrem 1,3krát větším než Jupiter. Jeho velikost souvisí s jeho teplotou, jelikož kolem své hvězdy obíhá velmi blízko (rok na této exoplanetě trvá 4 dny), je tak rozžhaven na 900 stupňů Celsia. Při předchozím zkoumání se potvrdila v atmosféře přítomnost vodní páry, sodíku a draslíku, ale až Webbovy přístroje s dokonalou infračervenou citlivostí potvrdily přítomnost oxidu uhličitého. „Objevení tak jasného signálu oxidu uhličitého na WASP–39b je dobrým znamením pro detekci atmosfér na menších planetách zemské velikosti,“ řekla Natalie Batalha, která tým vede.


Pro pozorování WASP–39b byl použit přístroj Near–Infrared Spectrograph (NIRSpec). Jedná se o velice citlivý spektrograf, který rozdělí světlo na spektrum, lze tak měřit jas každé jednotlivé vlnové délky.

Detekce oxidu uhličitého je důležitá pro další zkoumání menších planet, které jsou kamenné a podobné Zemi. „Molekuly oxidu uhličitého jsou citlivými indikátory příběhu o formování planet,“ řekl Mike Line, člen výzkumného týmu. Složení atmosféry exoplanet je podstatné pro pochopení toho, jak planeta vznikla a vyvíjela se.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze