Blue Origin vynese příští týden šest lidí do vesmíru

Blue Origin vynese příští týden šest lidí do vesmíru
Fotografie: Blue Origin
  • Obě části rakety New Shepard jsou znovu použitelné
  • Celý let od startu po přistání trvá 11 minut a cestující zažijí několik minut stav beztíže

Blue Origin chce odstartovat 23. března z Texasu. Mise bude čtvrtým vesmírným letem pro Blue Origin a již 20. startem pro raketu New Shepard. To se odráží i v názvu mise, která byla pojmenována NS-20. Společnost neprozradila, kolik stojí letenka, avšak konkurenční společnost Virgin Galactic si aktuálně účtuje za jedno místo 450 000 dolarů (10 milionů korun).

Společnost zatím drží trend, že u každého letu je alespoň jedna celebrita, tentokrát je to Pete Davidson. U nás není nijak známý, jelikož se jedná o moderátora Saturday Night Live (SNL), což je komediální noční americká show. Dřívější lety zažily celebrity jako William Shatner (herec v seriálu Star Trek) a bývalá hvězda NFL Michael Straham.


Dalšími cestujícími budou dle space.com manželé Sharon a Marc Hagle, obchodník Marty Allen, podnikatel a učitel Jim Kitchen a George Nield, prezident společnosti Commercial Space Technologies. Nield dříve sloužil jako přidružený správce úřadu pro komerční vesmírnou dopravu Federálního úřadu pro letectví – má tak již zkušenosti s kosmickými lety.

New Shepard se skládá z dvou částí – rakety a kapsle, přičemž obě části se dají znovu použít. Kapsle je schopná vystoupat až do výše 100 kilometrů nad Zem, umožní tak cestujícím zažít několik minut stav beztíže a zároveň vidět naši planetu z vesmíru. Celá mise trvá od vzletu až po přistání přibližně 11 minut.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze