Bose integruje do svých produktů prvky zvukové rozšířené reality

Bose integruje do svých produktů prvky zvukové rozšířené reality
  • Sluchátka nově poznají vaši polohu a směr, kterým se díváte
  • To lze využít například k navigaci nebo jako kouč při sportu

Rozšířenou realitu si obecně spojujeme spíše s obrazem. Do obecnějšího povědomí se toto slovní spojení dostalo společně s mánií okolo lovu pokémonů, kdy stačí někam zamířit fotoaparátem telefonu a na displeji uvidíte i něco, co tam ve skutečnosti není. Serióznější využití umožňuje například zobrazení informací o nějaké památce atd.

Nyní však rozšířená realita proniká i do dalšího smyslu, konkrétně se jedná o sluch. Bose je společnost, která je neodmyslitelně spojena se světem reprodukce audia, nikoli obrazu. Prvky zakomponované do jejích produktů tedy rozšiřují pohled na skutečný svět s využitím zvuku. Výhodou je to, že pro využití těchto možností nemusíte mít v ruce telefon a sledovat jeho displej. Můžete využívat rozšířenou realitu, a přitom se dívat kolem sebe tak, jak jste zvyklí.

Bose QuietComfort 35 II

Prvním zařízením Bose, které je přímo navrženo pro rozšířenou realitu, jsou brýle s označením Alto a Rondo. Ty však prozatím nejsou určeny pro evropský trh. Naopak známým produktem prodávaným u nás jsou sluchátka s technologií aktivního potlačení okolních ruchů – Bose QuietComfort 35 II. Právě ty vybavuje Bose již od konce loňského roku GPS modulem a víceosým gyroskopickým senzorem, které umožňují využít aplikace pro rozšířenou realitu. Podporu dostanou i nové generace dalších vybraných produktů. Zmíněná zařízení poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte. Díky tomu vám například navigace může do sluchátek oznámit, že máte zahnout doleva kolem McDonaldu, který je přímo před vámi, nebo přečíst informace o pamětihodnosti, na kterou se právě přirozeně díváte. Abyste mohli zvukovou rozšířenou realitu využít, kromě samotného zařízení je třeba mít v iPhonu nebo iPadu nainstalovanou a aktualizovanou aplikaci Bose Connect (ve verzi 8.0 a vyšší). Poté můžete stahovat a používat všechny dostupné aplikace pro zvukovou AR. Verze pro Android je teprve ve vývoji.

Bose QuietComfort 35 II

K dispozici pak máte například NaviGuide AR od navisens, která propojuje prvky navigace s informacemi o okolních zajímavostech. Milovníky zábavy potěší hra Komrad AR, během které se stáváte tajným agentem, případně Head Games v rámci aplikace Earplay, při níž používáte svůj hlas a pohyby při řešení mimozemské invaze. Možnosti zvukové rozšířené reality demonstruje aplikace Audiojack, během níž se ocitáte uprostřed hudebního vystoupení a na základě vašeho pohybu a otáčení hlavy se mění vnímání jednotlivých hudebních nástrojů kolem vás. Aplikace Golfshot sdružuje zase podrobné informace z více než 45 tisíc golfových hřišť. Nejenže pozná, jakou jamku a z jakého místa hrajete, ale umí zjistit i to, kam se zrovna díváte. Díky tomu vám dokáže coby virtuální caddy doporučit hůl a podat další užitečné informace. Připravovaná appka New Balance vám pomůže pro změnu chytřeji a efektivněji cvičit a dosahovat lepších výsledků.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze