Bude jednou kevlarová chrupavka zachraňovat sportovcům kariéru?

Bude jednou kevlarová chrupavka zachraňovat sportovcům kariéru?
  • Materiál kombinující síť kevlarových nanovláken s polyvinyalkoholem dokáže absorbovat a uvolňovat vodu stejně jako přírodní chrupavka
  • Dokáže být stejně odolná jako pravá chrupavka, avšak je ještě těžší jí natrhnout
  • Reálné nasazení u pacientů je ovšem stále ještě daleko

Léčba poranění kolene a dalších kloubů může být velmi zdlouhavá, a to z jednoho prostého důvodu. Zatím nemáme vhodnou náhradu za chrupavku, která by dokázala snést takovou námahu jako ta přírodní. To se ovšem snaží změnit výzkum z Michiganské univerzity, kde vytvořili nový typ hydrogelu na bázi kevlaru, který vykazuje stejné chování jako pravá chrupavka.

Umělá chrupavka z kevlaru
Struktura syntetické chrupavky pod mikroskopem

Materiál kombinuje síť kevlarových nanovláken s polyvinyalkoholem, díky čemuž dokáže absorbovat vodu v klidové stavu stejně jako přírodní chrupavka. Zároveň však dokáže být nový hydrogel extrémně odolný a opět při námaze vodu uvolňovat, pokud dostávají klouby zabrat, třeba při cvičení. Navíc není potřeba mnoho materiálu pro replikování odolnosti skutečné chrupavky. Hydrogel s 92 procenty vody je zhruba stejně odolný jako jeho přírodní ekvivalent, zatímco se 70 procenty vody připomíná materiál spíše gumu.

Dřívější pokusy o vytvoření podobné náhrady chrupavky dopadly neúspěšné právě kvůli nedostatečné schopnosti testovaných materiálů absorbovat potřebné množství vody, což z nich dělalo nevhodnou náhradu. I tento slibně vypadající materiál musí ovšem ujít ještě dlouhou cestu, než jej bude možné prakticky využívat.

Umělá chrupavka z kevlaru
Stejně jako přírodní chrupavka dokáže i ta umělá odolávat námaze uvolňováním a absorpcí vody

Výzkumníci doufají, že si mohou nechat svou hydrogelovou látku patentovat a poté najít vhodné společnosti, které jí dokáží využít v praxi. Pokud se ovšem prokáže, že je nový materiál u pacientů stejně účinný jako v laboratořích, je jeho využití jasné – sloužil by jako implantát skutečné chrupavky. A jelikož by měl stejné kvality, nemusel by pacient pocítit ani výrazné rozdíly ve svém pohybu. Zejména tedy pro sportovce by byl takový zákrok neocenitelný. Vážnější zranění kolene či jiných kloubů už by nebylo tak vážné a sportovci by kvůli němu nemuseli hned končit s kariérou.

Zdroje: onlinelibrary.wiley.com, ns.umich.edu, engadget.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze