Je každé klíště opravdu přenašečem lymské boreliózy a encefalitidy?

Vyvracíme nejčastější mýty
Je každé klíště opravdu přenašečem lymské boreliózy a encefalitidy?
Fotografie: unsplash.com
  • Ne každé klíště je přenašečem nemocí a i pokud je nakažené, nemusíme se nakazit
  • Lymskou boreliózou je v ČR nakaženo asi 10 % klíšťat
  • Klíšťová encefalitida byla průměrně odhalena u 2 % klíšťat

Vítejte u dalšího dílu seriálu, kde se snažíme vyvrátit zažité mýty, o kterých si mnoho z nás myslí, že jsou pravda. Dnes se zaměříme na klíšťata, která jsou vzhledem k teplému počasí již aktivní a je tak potřeba na procházkách v přírodě dávat pozor. Nejznámější onemocnění, která klíšťat přenášejí na člověka, jsou borelióza a klíšťová encefalitida. Pokud si ale najdete přisáté klíště, neznamená to nutně, že onemocníte. A to dokonce ani v případě, že se na vás přisaje nakažené klíště.

Jsou všechna klíšťata přenašeči?

Odpověď je jasná – nejsou. Ačkoliv procenta nakažených klíšťat nejsou nijak vysoká, je potřeba i přesto dávat pozor a po každé návštěvě lesa, či po projití vysoké trávy, se prohlédnout. Jak uvádí server kliste.cz, průměrně je v ČR nakaženo lymskou boreliózou 10 % klíšťat. Klíšťovou encefalitidou jsou to už jen pouhé 2 %.

Klíšťata ale nepřenáší jen tyto dvě nejznámější nemoci. Jedná se například i o ehrlichií, kterou přenášejí 2 % klíšťat a babeziózu, kterou přenáší prvok Babesia. Tuto nemoc přenáší 6 % klíšťat v ČR. Existuje také možnost nakažení tularemií, ta ale byla zaznamenána jen v některých krajích a stejně tak je na tom neoehrlichioza.

klíště

Klíšťata se nakazí od svých hostitelů a nemoc pak přenášejí dále. Hostitelem může být prakticky jakékoliv zvíře, od ptáka až po drobné hlodavce. Pokud je klíště nakažené, neznamená to ale nutně, že se nakazíme také. Záleží na době přisání – čím dříve přisáté klíště odstraníme, tím menší je pravděpodobnost nákazy. Proto je důležité, abychom se vždy hned po příchodu z míst, kde by se mohla klíšťata nacházet, prohlédli.

Co je klíšťová encefalitida?

Podle Národního zdravotnického informačního portálu (NZIP) se jedná o onemocnění vyvolané virem klíšťové meningoencefalitidy. Nejdříve se onemocnění projevuje jako klasická chřipka, kdy má nemocný zvýšenou teplotu, bolesti hlavy a kloubů, pociťuje únavu a bolesti svalů. Následně se pak začnou objevovat potíže s centrálním nervovým systémem. Typicky se objevují bolesti hlavy, světloplachost, zánět spojivek, poruchy spánku, paměti, rovnováhy a dezorientace. Ačkoliv se jedná o vážné onemocnění, úmrtnost v ČR na tuto nemoc je pod 1 %. Podstatné však je, že na tuto nemoc existuje očkování.

Co je lymská borelióza?

Na tuto nemoc bohužel očkování neexistuje, ale jedná se o léčitelné onemocnění. Zdrojem jsou většinou hlodavci, na které se předtím klíště přisálo a stane se tak přenašečem na člověka. Podle NZIP se nemoc může projevit až měsíce po infikování. Typicky se nákaza projevuje v místě přisátí, kde se kolem něj vytvoří zarudlý kruh. Příznaky nemoci jsou bolesti hlavy, únava a zvýšená teplota. Pokud se onemocnění neléčí, může propuknout i zánět mozkových blan a ve vzácných případech může zasáhnout i srdce.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze