Dieta, po které všichni zhubli, ale vy ne? Diety totiž nelze používat plošně

Vyvracíme nejčastější mýty
Dieta, po které všichni zhubli, ale vy ne? Diety totiž nelze používat plošně
Fotografie: unsplash.com
  • Nejvhodnějším řešením je zajít k odborníkovi, který sepíše jídelníček přesně na míru
  • Pokud si zvolíme drastickou dietu, je velmi pravděpodobné, že to brzy vzdáme
  • I ty nejznámější diety představují pro některé zdravotní rizika a nemusíme se při nich cítit dobře

V dnešním díle si vyvrátíme mýty o hubnutí. Nebo alespoň několik z nich, jelikož v hubnutí existuje tolik nepodložených rad, že je prakticky nemožné vše ověřit. Pokud jste se pokoušeli někdy shodit pár kil, určitě víte, že to není zadarmo. Každý však volí jinou strategii. Někdo začne chodit do posilovny nebo běhat, jiný zvolí dietu, která má na internetu samé kladné recenze. Nejlepší volbou je ale zajít za odborníkem, a tím myslíme někoho, kdo na poradenství ohledně jídla a cvičení studoval alespoň pár let.

Když dieta vyhovuje ostatním, určitě také zhubnu

Bohužel tohle si myslí hodně lidí, pravda to ale není. Každé tělo funguje jinak a každému také něco jiného vyhovuje. Pokud vaše kamarádka hubne po low carb dietě, vám z ní naopak může být špatně. Nedostatek sacharidů ve stravě totiž může vést k tomu, že budete unavení, podráždění a nebudete mít na nic náladu. Každé tělo podle newscientist.com funguje tak individuálně, že je potřeba i individuální dietní plán.

Nic jako osvědčená zdravá strava prakticky neexistuje. Jsou potraviny, ze kterých máme živiny a jsou pro naše tělo přínosem a existují ultrazpracované potraviny, které tělu nedodají z výživového hlediska nic. Jenže ani ty „zdravé“ potraviny nejsou vhodné pro všechny. Ať už jde o potravinové alergie nebo jen o chuť. Pokud se tedy budete nutit do diety, která se vám už ze začátku nelíbí, je velká pravděpodobnost, že ji dlouho držet nebudete. Jestliže by vám ale někdo sepsal jídelníček s jídly, které máte rádi, dieta se vám bude držet o mnoho lépe.

Jídlo

Studie z roku 2011 ukázala, že lidé, kteří si zapisují pravidelně svoji váhu, cvičení a jakýkoliv příjem potravin a tekutin, mají lepší výsledky v hubnutí. Sebekontrola se tedy jeví jako účinná metoda pro ztrátu hmotnosti, ale právě zapisování veškerých jídel je pro mnoho lidí obtěžující nebo zapomínají. Někteří si nevědomky zapisují jen ty větší jídla, ale zapomínají na ty, co si během dne jen tak strčí do pusy. Tyto „jednohubky“ ale v závěru mohou značně navýšit kalorický příjem a člověk má poté pocit, že jí málo a nehubne.

Co ty nejznámější diety?

Určitě jste při hledání té nejlepší diety narazili na krabičkovou dietu, low carb či keto dietu, Dukanovu dietu nebo přerušovaný půst. Při krabičkové dietě jsou zastoupeny všechny živiny a vy se tak nemusíte o nic starat – zvolíte si pouze množství kalorií. Tato strava má smysl, pokud jste schopní sníst opravdu pouze přidělené jídlo v daný čas. Pokud nebydlíte sami a v domácnosti se tak nachází další jídlo, případně musíte vařit dětem, chce to velkou disciplínu.

Co se týče ostatních diet, je pouze na vás, pro kterou se případně rozhodnete. Je ale potřeba vždy zvážit pro a proti. Dnes velmi oblíbená keto dieta je založena na nízkém příjmu sacharidů. Jenže sacharidy pro správné fungování těla potřebujeme a pokud je prakticky vynecháte, můžete u sebe zaznamenat změny nálad, únavu, podrážděnost a další. Diety, které mají vysoký obsah bílkovin, jsou zase velkým zápřahem pro ledviny. Navíc je tu pak takzvaný jojo efekt. Pokud držíte drastickou dietu, nemůžete ji držet pořád a k normálnímu jídlu se vrátit postupně musíte. Pokud tělo necháte po nějakou dobu hladovět, při první příležitosti si všechny tuky a cukry uloží na později, kdyby se to stalo znovu.

Pokud tedy chcete opravdu shodit kila, a to ať už 5 nebo 20, je nejlepší jíst vyváženou stravu s ohledem na vaše chutě a potřeby. A pokud si nejste zcela jisti, které potraviny jsou tou pravou volbou, je nejlepší se poradit s odborníkem, který je schopný tyto požadavky zahrnout do jídelníčku, který pro vás nebude utrpením. Navíc se jedná o jídla, která můžete dopřát celé rodině a nemusíte tak vařit pouze pro sebe.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze