Všechny bakterie jsou špatné. A jak je to tedy potom s probiotiky?

Vyvracíme nejčastější mýty
Všechny bakterie jsou špatné. A jak je to tedy potom s probiotiky?
Fotografie: unsplash.com
  • Nebezpečné bakterie způsobují řadu nemocí jakou jsou tuberkulóza, tetanus, černý kašel a další
  • Prospěšné bakterie nám ale naopak udržují zdravý mikrobiom
  • Probiotika můžeme do těla dostat jídlem nebo potravinovými doplňky

Pokud se řekne bakterie, nejspíše se vám vybaví nemoc. Bakterie jsou jednobuněčné živé organismy, kterých existují miliony druhů. Ačkoliv si získaly spíše negativní pověst, bez nich by naše tělo nebylo zdravé. Miliony bakterií se nacházejí v našem těle, většina je pak umístěna ve střevech. Tyto prospěšné bakterie v našem těle tvoří podle my.clevelandclinic.org mikrobiom, který ovlivňuje naše zdraví.

Bakterie jsou všude

Ačkoliv je pouhým okem nevidíme, jsou všude okolo nás. Na plochách, kde jsou bakterie nežádoucí, jako jsou sprchové kouty, toaleta, kuchyň a jiné domácí povrchy, se jich zbavujeme za pomoci nejrůznějších přípravků. Na našem těle se jich zbavujeme pomocí mýdla. Účel je v těchto případech jediný – zbavit se bakterií, které mohou způsobovat nejrůznější nemoci.

Mezi ty nebezpečnější patří streptokok, stafylokok, tuberkulóza, cholera, tetanus nebo E. coli. Ty, se kterými se můžeme setkat i několikrát za život způsobují například zánět močových cest, černý kašel, plané neštovice, či spalničky. Na tyto nemoci jsou předepisována antibiotika, která ale zároveň mohou zničit i ty zdravé bakterie, zejména tedy ve střevech. Pravděpodobně se vám v lékárně stalo, že zároveň s antibiotiky vám byli nabídnuty i probiotika. Ty obsahují bakterie, které naše tělo ochrání.

Jogurt/mléčné výrobky

Co jsou probiotika?

Jedná se o živé mikroorganismy, které mají na naše tělo pozitivní dopad. Klasicky jej najdete například v jogurtech, kefírech, či v kysaném zelí a nakládaných okurkách. Podle Národního centra doplňkového a integračního zdraví jsou nejběžnější probiotika ze skupin Lactobacillus a Bifidobacterium. Ty pomáhají našemu tělu, aby zůstalo zdravé a udržují i zdravý mikrobiom.

Probiotika můžete do svého těla dostávat pravidelně výběrem správných potravin, nebo doplňky stravy. Podle healthline.com jejich konzumací budete předcházet průjmům, syndromu dráždivého tračníku, Cronově chorobě, ale i zubnímu kazu či ekzému. Při výběru mléčných výrobků si ale čtěte složení a řiďte se jednoduchostí – čím méně, tím více. Například u bílého jogurtu stačí pouze tři suroviny – mléko, mléčná bílkovina a jogurtové kultury. Jako další mohou být doplněny o probiotika, tím by ale obsahový výčet měl končit.

Dostatek prospěšných bakterií v našem těle je klíčem k tomu být zdravý. Pokud jich máme málo, nebo špatný střevní mikrobiom, máme špatné zažívání i imunitní systém. Zdravá střeva jsou důležitá pro správné vstřebávání živin. A nesmíme zapomínat na to, že střevní mikrobiom interaguje s naším mozkem. Pokud tedy není v pořádku, má to pro nás větší následky, než si můžeme myslet. Podle my.clevelandclinic.org můžeme být náladový, unavení a podráždění. Naše tělo je také oslabené a můžeme být více náchylní k onemocnění.

I tady ale platí, že nic se nemá nepřehánět. Není tedy potřeba zbytečně jíst více probiotik, než je potřeba. Pokud si kupujete potravinové doplňky, berte vždy pouze předepsané množství. Ačkoliv mají tyto zdravé bakterie pomoci vašim střevům ke správnému fungování, v případě předávkování mohou střeva zareagovat opačně, což způsobí průjem či nadýmání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze