Chystáte se na festival? Tyto rady vám pomohou zvládnout horké počasí

Chystáte se na festival? Tyto rady vám pomohou zvládnout horké počasí
Fotografie: unsplash.com
  • Během festivalů je velice důležité chránit se před sluncem a horkým počasím
  • Na takových akcích je vždy na místě i záchranná služba
  • Pokud je to možné, vyhledávejte místa ve stínu, používejte opalovací krém a pijte dostatek vody

Letní počasí začíná nabírat na síle a s ním přicházejí i nejrůznější akce včetně festivalů, na které se mnoho lidí těší celý rok. Krásné počasí je během venkovních koncertů sice fajn, ale horka mohou mnohé z nás i dost potrápit. Na každém festivalu je v pohotovosti i záchranná služba, ale pojďme si uvést pár tipů, jak zdravotním obtížím spojeným s horkem předejít.

Prohlédněte si místo konání

Ještě před začátkem festivalu se podívejte na fotky a videa místa, kde se akce má konat. V době sociálních sítí jich na internetu najdete mnoho, díky tomu se budete poté na místě lépe orientovat a budete také vědět, kam se schovat před sluncem do stínu.

„Na festivalech hledejte stín ve stanech nebo v blízkosti pódia. Pokud je to povoleno, vezměte si vlastní altán nebo alespoň slunečník,“ uvedl pro independent.co.uk lékař David Monk. Doplnil, že je vhodné nosit lehké vrstvy oblečení a pokrývku hlavy. Popřípadě mít u sebe hadřík, který stačí namočit a dát si ho za krk, případně nosit mokrou čepici, která schladí.


Používejte opalovací krém

„Ujistěte se, že používáte dobrý opalovací krém, alespoň s SPF 30. Natírejte se pravidelně. Pokud se zpotíte, naneste krém na pokožku znovu,“ řekl doktor. Ženy by se měly namazat opalovacím krémem po celém těle, předtím než se obléknou, a na obličej před nanesením make-upu.

Jak poznat úpal?

Mezi příznaky úpalu patří suchá horká červená pokožka, horečka bez pocení, rychlý silný puls, bolest hlavy, únava, zmatenost, závratě, nevolnost až zvracení. Dalším rizikem je vyčerpání z přehřátí. „Vyčerpání z horka můžeme ovlivnit sami díky konzumaci velkého množství vody, pokud se cítíte špatně, raději v každém případě vyhledejte lékařskou pomoc,“ doplnil David Monk. Festivalového lékaře vyhledejte také v případě rozsáhlého popálení od slunce.

Pijte dostatek vody

„Alkohol pijte s mírou, ale hlavně pijte dostatek čisté vody,“ upozorňuje lékař.

Přibalte si nápoje obsahující elektrolyty

Když se potíte nebo konzumujete nadměrné množství alkoholu, snižujete tak množství elektrolytů v těle, například sůl, draslík nebo hořčík. V takovém případě je dobré mít u sebe iontový nápoj, který tyto elektrolyty obsahuje.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze