Chodíte všude pozdě? Možná trpíte časovou slepotou

Chodíte všude pozdě? Možná trpíte časovou slepotou
Fotografie: unsplash.com
  • Spojována bývá zejména s hyperaktivitou, ale může potkat kohokoliv
  • Nejčastějším projevem je špatné plánování času, nuda, prokrastinace a impulzivita
  • Pomůže vám nastavení upomínek v telefonu a předem určený čas na jednotlivé úkony

Lidské tělo je dokonalý stroj – na základě okolních vjemů dokáže odhadnout, jaká je denní doba i kolik uplynulo času. U lidí s hyperaktivitou (ADHD) je však toto vnímaní času narušeno, což je symptom pojmenovaný jako časová slepota. Kromě neschopnosti vnímat plynoucí čas, mají lidé také problém vybavit si, kdy se odehrály určité vzpomínky. Ačkoliv se časová slepota přiřazuje lidem s ADHD, případně s autismem, může se s ní setkat každý z nás.

Mezi hlavní příznaky časové slepoty podle choosingtherapy.com patří:

  • Ztráta pojmu o čase kvůli rozptýlení
  • Špatné plánování času
  • Impulzivita
  • Nuda
  • Pocit špatného nastavení „vnitřních hodin“
  • Prokrastinace

Časová slepota člověka ovlivňuje každý den a způsobuje mu nepříjemnosti, pro které ostatní nemusejí mít pochopení. Patří mezi ně zejména opakované chození pozdě na domluvený čas, neschopnost si udržet pořádek jak doma, tak na pracovišti, neustálé odkládání věcí i pocit nedostatečnosti a zklamání v očích jiných. Často jsou tito lidé považováni za líné, jelikož jim dělá problém dokončit jakékoliv úkoly.

Podle klinické studie zveřejněné v Medical Science Monitor jsou časovou slepotou ovlivněni nejvíce lidé s ADHD. Porucha pozornosti s hyperaktivitou je nejčastěji spojována s dětmi, ale aktuálně je chápána jako celoživotní porucha, kdy se mohou příznaky během let měnit. Pokud patříte mezi ty, kteří mají – ať už občas, nebo stále – potíže s dokončováním prací, chozením na schůzky včas, nebo s plánováním času, existuje několik pomůcek, které by vám mohli pomoci.


Plánování a připomínání

Pokud vás neustále něco rozptyluje od dokončení práce, nastavte si do telefonu několik upozornění, která vám připomenout, kterou práci potřebujete dokončit. Pomůže vám také si vždy připomenout proč to děláte a jaký budete mít pocit, když práci dokončíte. Je také dobré si určit, kolik času budete čemu věnovat. Kromě začátku si tedy určete i konec a mějte možnost se stále dívat na hodiny, abyste neztratili pojem o čase. A je také dobré začít s něčím lehčím, co vám nedělá takové potíže. První úspěch vás totiž nakopne plnit další a další úkoly, které můžete postupně ztěžovat.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze