Jak co nejlépe přejít na letní čas? Máme pro vás několik tipů

Jak co nejlépe přejít na letní čas? Máme pro vás několik tipů
Fotografie: unsplash.com
  • Čas se bude měnit 26. března, kdy se malá ručička posune o hodinu dopředu
  • Připravovat se na změnu je dobré několik dní předem
  • Ráno je potřeba více světla, večer je dobré vyhýbat se modrému světlu a usínat ve tmě

Každý rok je předmětem dohadů a každý rok se řeší, zda ponechat pouze jeden čas, nebo je lepší jej měnit. Řeč je o změně zimního a letního času. Pokud patříte mezi ty, kterým dělá posun času o hodinu dopředu problém, máme pro vás pár tipů, jak se co nejlépe s časovým posunem vyrovnat. K přechodu dojde 26. března, kdy se ve 2:00 hodiny přetočí na 3:00.

Připravte se dopředu

Podle CNN je lepší začít se změnou několik dní předem, kdy budete každý den vstávat o 15 až 20 minut dříve. „Plánování změny může být klíčem ke snížení dopadu této změny na cirkadiánní rytmy vašeho těla,“ řekl specialista na spánek Dr. Raj Dasgupta. Pokud máte nastavené určité rituály, které děláte pravidelně každý den ve stejný čas (cvičení, braní léků, čištění zubů apod.), také je posuňte.

Děti se přizpůsobí změně lépe něž dospívající a dospělí. I přesto Dr. Dasgputa upozorňuje na možnost zvýšené podrážděnosti u dětí. Důležité je také větší děti nenechat odpoledne usnout, jelikož to oddaluje přizpůsobení změně času.

Důležité je světlo

Pokud vstáváte a venku je už světlo, vstává se vám mnohem lépe než do tmy. Pokud vstáváte příliš brzy, je potřeba si sluneční světlo nahradit. „Zařiďte si ráno jasné světlo po dobu 20 až 30 minut krátce po probuzení. Zvyšte svítivost doma, ve škole a v práci po zbytek rána,“ řekla Dr. Phyllis Zee, ředitelka Centra pro cirkadiánní a spánek. Naopak před spaním bychom měli vypnout veškeré telefony, tablety, televize či jiné přístroje, které produkují světlo. Mozek pak nevytváří melatonin, který může za to, že usínáme.


Při spaní je potřeba tma

Doktorka Zee doporučuje vyhýbat se jasnému světlu už tři hodiny před spaním, to podle ní umožní správnou produkci melatoninu pro podporu spánku. „Zajistěte, aby vaše ložnice podporovala spánek. Minimalizujte světla zvenčí pomocí stínidel/závěsů blokujících světlo a udržujte světla v ložnici tlumená. Vybírejte LED světla, která mají více načervenalé nebo nahnědlé tóny,“ uvedla. V ložnici by se nemělo vyskytovat modré světlo vyzařované z elektronických zařízení, jelikož dává mozku signál, že se má probudit. Pro lepší spánek je také dobré mít v ložnici chladněji než v ostatních místnostech.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze