O víkendu končí letní čas. Lidé si v noci na neděli o hodinu přispí

O víkendu končí letní čas. Lidé si v noci na neděli o hodinu přispí
Fotografie: unsplash.com
  • V neděli ve 3:00 se čas posune zpátky na 2:00 hodiny ráno
  • Zimní čas bude platit do poslední březnové neděle příštího roku

V noci ze soboty na neděli skončí letní čas a začne platit standardní středoevropský čas (SEČ). V neděli přesně ve 3:00 se hodiny posunou zpátky na 2:00 ráno. Díky tomu bude noc a hodinu delší a lidé si budou moci přispat. Zimní čas pak bude platit pět měsíců, tedy až do poslední březnové neděle příštího roku.

V českých zemích byl letní čas poprvé zaveden v roce 1915. Změna času se opakovala i o rok později. Poté ale došlo k posunu času až během druhé světové války v roce 1940 a měnil se až do roku 1949. Další posun času pak přišel v době energetické krize na konci 70. let minulého století. V posledních letech začali odborníci upozorňovat na negativní vlivy, které by mohl mít posun času na lidské zdraví. Lidé mohou mít kvůli posunu času psychické problémy, ale také sníženou fyzickou výkonnost. Trápí je špatný spánek, únava, ale také nevolnosti.

Podle ČTK mělo povinné střídání času letos v celé Evropské unii skončit. Členské státy se ale nedokázaly dohodnout, podle kterého času se budou trvale řídit. Vláda České republiky v loňském roce schválila střídání času na dalších pět let.


Obyvatelé Spojených států se od příštího roku změnou času už nemusí trápit. Senát v březnu letošního roku schválil legislativu, která od roku 2023 zavede trvalou změnu na letní čas, ukončil tak střídání času dvakrát ročně. Podle reuters.com by k trvalé změně mělo dojít v listopadu příštího roku. Podle odborníků by stálý přechod na letní čas byl prospěšný pro děti, které by díky tomu mohly trávit více času venku, a dospělým to pomůže v boji s depresemi.

Diskuze ke článku
ivan krahula
ivan krahula
Se zimním časem jste v roce 1946, dovzdělejte se. Mnohem škodlivější je práce na směny a zejména noční, protestuje někdo?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze