Chytrý polštář Motion Pillow bojuje s chrápáním pomocí umělé inteligence

Chytrý polštář Motion Pillow bojuje s chrápáním pomocí umělé inteligence
Fotografie: Motion Pillow
  • Jednotka analyzuje zvuky, které vydáváte v noci
  • Pokud chrápete, jemně vám natočí hlavu nafukovacím vakem
  • Nechybí ani propojení s aplikací

Chrápání je problém, o kterém se často nemluví, ale může mít zásadní dopad na kvalitu života. Netýká se jen těch, kteří s chrápajícím spí ve stejné místnosti, ale i jeho samého – extrémní chrápání může přecházet do spánkové apnoe, což je stav s jasnými negativními vlivy na lidské zdraví. Je poměrně dobře známé, že některé polohy jsou k chrápání více náchylné než jiné. Dříve se to řešilo tak, že se například do pyžama všíval tenisový míček do oblasti zad, který zabraňoval ležení na zádech. Doba ale velí tak, že je potřeba zapojit umělou inteligenci a motorizaci, ale princip řešení problému je podobný.

Jak ukazuje video a web motionpillow.com, řídící jednotka poslouchá a analyzuje zvuky ve vaší ložnici. Využívá při tom strojové učení, takže čím více ji používáte, tím budou její výsledky přesnější. Jakmile rozpozná chrápání, začne pomalu nafukovat některý z vaků umístěný přímo v polštáři. Tím natočí hlavu spícího tak, že dojde k uvolnění dýchacích cest a omezení chrápání. A samozřejmě veškeré své počínání zaznamená do aplikace, kde můžete zpětně sledovat jak kvalitu svého spánku, tak zásahy systému proti chrápání. Používání je ale podle výrobce jednoduché, podle něj stačí jen systém zapojit a zapnout, o zbytek se postará sám.

Motion Pillow

Tento mechanizovaný polštář dostal na letošním veletrhu CES cenu za nejlepší inovaci. Dojem kazí pouze vysoká cena, která je pro zájemce z USA stanovena na 420 dolarů. Po přidání české daně se dostaneme na částku 12 tisíc korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze