Chytrá postel zlepší spánek: pohlídá vás, zahřeje nebo ochladí

Chytrá postel zlepší spánek: pohlídá vás, zahřeje nebo ochladí
Fotografie: Sleep Number
  • Postel zvládá monitorovat základní životní funkce
  • Dokáže se postarat i o tepelný komfort
  • Aktivně řeší problém s chrápáním
  • Její polohování se přizpůsobí aktuální situaci

Asi nikoho nepřekvapí, že prakticky libovolné vybavení domácnosti může být přetvořeno na chytrou verzi. To znamená hromadu senzorů a dalších doplňkových funkcí, které učiní váš život lepší. V tomto konkrétním případě jde o podstatnou část života – spánek.

Společnost Sleep Number se této problematice věnuje delší dobu a na CESu představila prototyp modelu 360, který se do prodeje dostane přespříští rok. Jeho schopnosti jsou opravdu působivé a začínají obligátním monitorováním všeho podstatného – pohybu, práce srdce a dýchání. Správně vyhodnocená data vás pak mohou varovat před případnými zdravotními problémy nebo poskytnout tipy pro lepší spánek. A nejen to – postel by měla rozpoznat, že jeden ze spáčů chrápe. To umí například i chytré hodinky, ale postel dokáže okamžitě reagovat – lehce přizvedne hlavu chrápajícího, což by mělo jeho nepříjemné zvukové projevy zmírnit nebo úplně odstranit.

Další působivá funkce se týče udržování správné teploty pro spaní, což nezřídka bývá překážka kvalitního spánku. Proto postel obsahuje zařízení pro ochlazování i ohřívání, která vám pomohou dosáhnout optimálního komfortu.

Sleep Number 360

Další zásadní funkce vychází z kompletní polohovatelnosti. Ta je nejenom ve vaší režii, ale postel vám pomůže se správným nastavením vzhledem k okolnostem. Zohlední váš věk a stavy jako je například těhotenství nebo nemoci, při kterých se hůře dýchá. Předpokládané zahájení prodeje se plánuje na rok 2023. Cena by měla začínat na 1 099 dolarech, což je asi 29 tisíc korun i s daní.

Co by mohly umět chytré postele?

Celý segment chytrých postelí se teprve začíná pomalu rozvíjet pomocí kampaní, jako je tato. Nicméně naznačuje, kudy se bude vývoj postupně ubírat. Nejlevnějším řešením budou nejrůznější chytré povlaky. Ten na polštáři bude umět snímat dech, teplotu, pocení míru pohybu ve spánku. Naměřené údaje budou mnohem přesnější než to v současné době zvládnou chytré hodinky. Přikrývky by zase mohly regulovat teplotu podle okolí nebo stavu uživatele.

Nákladnější bude řešení, které zahrne i chytré matrace, jež zvládnou polohování, nastavitelnou tvrdost a samozřejmě i začlenění do systému chytré domácnosti. Když například senzor rozpoznají, že ležíte na posteli, začnou automaticky zhasínat, přenastaví termostat nebo zamknou vchodové dveře.

Nabídka na českém trhu je zatím velice omezená, jako inspirace pro věci příští ale může posloužit nabídka firem Kingsdown, ReST nebo Balluga.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze