Ložní prádlo ovlivňuje kvalitu spánku. Jak vybrat to správné?

Ložní prádlo ovlivňuje kvalitu spánku. Jak vybrat to správné?
Fotografie: pixabay.com
  • Výběr barvy prostěradla i povlečení má vliv na naše usínání i náladu před spánkem
  • Nejlepší barvy jsou bílá, šedá, béžová, zelená a modrá
  • Nejhodnější materiál je pak 100% bavlna, případně len

Spánek tvoří přibližně třetinu našeho života. Je důležitý pro naši regeneraci, odpočinek a dokáže vyřešit mnoho zdravotních potíží. Proto je potřeba dbát na kvalitní spánek. Kromě výběru postele, matrace a polštáře, se určitě zaměřte i na ložní prádlo, kterého je na trhu nespočet. Některé však není až tak úplně vhodné pro každodenní spaní a může mít vliv na to, jak rychle usnete a jak tvrdý spánek budete mít. Na co se tedy při nákupu zaměřit?

Na materiálu záleží

Ať nakupujete na prodejně, nebo přes internet, vždy se podívejte, z jakého materiálu je povlečení vyrobeno. Nejlepší volbou je bez pochyb 100% bavlna, případně len. Podle thebedcentre.com se jedná o materiály, které jsou prodyšné, měkké a hypoalergenní. Pod tímto povlečením se lépe reguluje tělesná teplota a díky lepší cirkulaci vzduchu se nebudete také tolik potit.

Nevhodným materiálem je pak polyester. Jedná se o syntetické vlákno, které sice může být na dotyk příjemné, ale není prodyšné. Použití tohoto materiálu tak může způsobit nadměrné pocení, které je způsobeno přehříváním. Pokud má tělo během spánku špatnou tepelnou regulaci, znamená to i špatný spánek. Podle masterclass.com se v noci kvůli tomu více převalujeme, otáčíme, případně budíme kvůli dehydrataci.

povlečení ve vhodných barvách

Jakou barvu zvolit?

Nabídka potisků na povlečení je s trochou nadsázky neomezená. Můžete si koupit klasické bílé povlečení, ale také s obrázkem vašeho oblíbeného filmu či zvířete. I když je v noci tma a my máme zavřené oči, je důležité, v čem spíme. Je to totiž to poslední, co naše oči vnímají. A stejně jako nám například brání usnout modré světlo z telefonu či televize, může mít vliv na usnutí i povlečení. Podobně jako hudba či vůně navozují určitý pocit či vzpomínky, stejné je to s barvou. Bílá barva navozuje pocit čistoty, klidu, případně nevinnosti. Zelená a šedá barva zase uklidňuje.

Neutrální barvy jsou bílá, šedá, béžová, zelená, tmavě a světle modrá. Tyto barvy jsou přírodní a navazují příjemný pocit. Navíc je můžete doplnit doplňky v podobných barvách. Jak uvádí livingspaces.com, je dobré se vyvarovat i příliš barevným prostěradlům. Rozhodně nekupujte žádná křiklavá, mnohobarevná prostěradla. Příliš mnoho barev zatěžuje oči před spaním a může přimět mozek ke zbytečnému přemýšlení. Například čemu se podobají vzory na povlečení apod.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze