Čína vyslala ke své vesmírné stanici nákladní loď

Čína vyslala ke své vesmírné stanici nákladní loď
Fotografie: CMSE
  • Nákladní loď se ke stanici připojila o 8 hodin později
  • Přivezla téměř 6 tun zásob, experimentů a paliva

Včera v odpoledních hodinách odstartovala na raketě Dlouhý pochod 7 robotická nákladní loď Tianzhou 6, která přibližně o 8 hodin později úspěšně autonomně zakotvila na čínské vesmírné stanici Tchien–kung. Astronautům na palubě přivezla zásoby, vědecká zařízení i pohonné hmoty. Podle Čínské společnosti pro letectví a vesmír (CASC) nákladní loď přivezla celkem 5,8 tun materiálu z čehož 700 kg tvořily pohonné látky.

Dvoustupňová raketa se čtyřmi posilovači vzlétla z kosmodromu Wenchang na ostrově Hainan. Oproti předchozím nákladním lodím je Tianzhou 6 schopná vynést o půl tuny více, byla tak schopna dovézt na stanici zásoby pro astronauty na 280 dní. Aktuálně se na stanici nachází posádka Shenzhou-15, která již brzy dokončí svůj půlroční pobyt a provede rotaci se Shenzhou-16. Ta by měla podle spacenews.com odstartovat již v následujících týdnech.

První čínská vesmírná stanice Tchien–kung byla dokončena teprve ke konci minulého roku, kdy byl ke stanici připojen poslední modul Mengtian. Stanice se aktuálně skládá ze tří modulů, ale brzy by se měl přidat ještě další, multifunkční, který zvýší kapacitu vesmírné stanice.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze