Čína chce dopravit astronauty na Měsíc do roku 2030

Čína chce dopravit astronauty na Měsíc do roku 2030
Fotografie: HeroX
  • První mise by měly být pouze krátkodobé
  • Postupně chce Čína vybudovat základnu z 3D tištěných cihel z lunárního regolitu
  • Testovací let rakety by měl proběhnout v roce 2027

Stejně jako USA chce i Čína přistát na Měsíci a pomalu jej začít trvale obydlovat. Čínští astronauti by tak měli přistát na Měsíci do roku 2030. Země již nyní pracuje na potřebném vybavení pro ty, kteří přistanou na jeho povrchu. „Do roku 2030 budou Číňané určitě moci vkročit na Měsíc. To není problém,“ uvedl podle space.com hlavní konstruktér čínského programu pro průzkum Měsíce Wu Weiren. Aktuálně se vyvíjí raketa nové generace, která bude schopná vypustit kosmickou loď s lidskou posádkou. Zároveň také probíhají práce na lunárním landeru.

Testovací let rakety je naplánován na rok 2027 a kosmická loď už má za sebou let bez posádky. Na začátku tohoto roku představila společnost China Aerospace Science and Technology (CASC) video, které poskytuje představu o tom, jak by mělo přistání na Měsíci vypadat. První mise by měly znamenat jen krátkodobý pobyt na jeho povrchu, ale Čína nejspíše také bude postupně budovat základnu. Ta by měla být postavena z cihel z lunárního regolitu vytvořených na 3D tiskárně.

Mise jsou již naplánované

Čína v současné době pracuje na misi Chang’e 6, která je dle news.sciencenet.cn naplánována na rok 2025. Bezpilotní lander by měl přistát na odvrácené straně Měsíce a posbírat první vzorky z těchto míst. Chang’e 7 je naplánována na rok 2026 a mise Chang’e 8 by měla již na měsíčním povrchu využít lunární zdroje a ověřit klíčové technologie. „Stavba budov na Měsíci je dlouhodobou potřebou pro jeho průzkum. Určitě bude v budoucnu realizována, ale na základě současných výzkumných základů je to obtížné realizovat v krátkodobém horizontu,“ řekl akademik z Čínské akademie věd Yu Dengyun.


Čína, stejně jako NASA, hledá partnery, kteří by byli součástí těchto misí. NASA například nevytvářela skafandry, se kterými poletí astronauti v rámci mise Artemis III, ale na základě dohody je vyrobila společnost Axiom Space, jež se bude podílet i na dalších misích Artemis. Čína hledá partnery po celém světě a nebrání se ani spolupráci s Ruskem, se kterým většina společností pozastavila spolupráci po invazi na Ukrajinu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze