Čína poprvé úspěšně vypustila raketu poháněnou metanem

Čína poprvé úspěšně vypustila raketu poháněnou metanem
Fotografie: unsplash.com
  • Jednalo se o druhý pokus a raketa nenesla žádné užitečné zatížení
  • Metan je jako palivo do raket čistší než petrolej, který je stále hojně využíván
  • Na stejný pohon jsou také testovány rakety od SpaceX, Blue Origin či Rocket Lab

Společnost Landspace vyvinula raketu Zhuque-2, která je poháněna metanem a kyslíkem (tzv. metalox). Tento druh paliva není zatím pro rakety úplně obvyklý, ale raketě se jako první úspěšně podařilo dosáhnout oběžné dráhy. Raketa odstartovala dnes ráno ve 3:00 SELČ z kosmodromu Jiuquan v poušti Gobi. Šlo zatím pouze o testovací let, a tak s sebou nenesla na oběžnou dráhu žádné užitečné zatížení.

Jednalo se už o druhý pokus – první start byl proveden minulý rok v prosinci, raketa však utrpěla anomálii a mise byla prohlášena za neúspěšnou. Zhuque-2 tehdy měla vynést na oběžnou dráhu i 14 satelitů, které byly společně s raketou zničeny. Výsledky vyšetřování nebyly podle space.com dodnes zveřejněny.

Raketa Zhuque-2 měří podle spacenews.com 49,5 metru a její průměr je 3,35 metru. Motory plynových generátorů jsou schopné dosáhnout tahu 268 tun. Při nasazení do plného provozu bude schopna vynést na nízkou oběžnou dráhu až 6 tun užitečného zatížení a do výšky 500 km nad Zemí bude schopná vynést 4 tuny nákladu.


Ačkoliv metan patří mezi skleníkové plyny, které jsou hlavní problémem globálního oteplování, jedná se o čistší palivo, než je petrolej, který je používaný ve většině raket. Čína není jediná, která chce mít rakety poháněné metanem. Už na nich pracují společnosti SpaceX, Blue Origin, Rocket Lab, United Launch Alliance i Relativy Space. Tyto společnosti již vyvíjejí své rakety na metan, ale testy zatím nejsou vždy úspěšné. Například Relativity Space vyrábí 3D tištěné rakety Terran a ta při svém prvním startu v březnu tohoto roku utrpěla anomálii a oběžné dráhy nedosáhla. Metanem je poháněna i nejsilnější raketa na světě – Starship od SpaceX. I ta však zatím nedokázala dosáhnout oběžné dráhy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze