Raketa, která vynesla na oběžnou dráhu nový modul, dopadne na Zemi za několik dní

Raketa, která vynesla na oběžnou dráhu nový modul, dopadne na Zemi za několik dní
Fotografie: pixabay.com
  • Raketa Dlouhý pochod 5B vynesla na oběžnou dráhu modul Wentian
  • Podle vědců dopadne zpět na Zemi 31. července
  • Lidé by mohli dopadající trosky vidět, pokud raketa nebude padat v neobydlené zóně, případně nad oceánem

Nosná raketa Dlouhý pochod 5B odstartovala 24. července s modulem Wentian na čínskou vesmírnou stanici. Modul se již úspěšně ke stanici připojil, co se ale stane s nosnou raketou, která není znovupoužitelná jako například Falcon 9 od SpaceX? Jednoduše spadne zpět na Zemi.

Podle Aerospace Corporation stráví raketa ve vesmíru asi týden, než spadne zpět do atmosféry. Datum vědci určili na 31. července v 9:34 SELČ cca 22 hodin. Jak se bude datum blížit, čas může být ještě upřesněn. Celá raketa v atmosféře neshoří, jaká část však dopadne zpět na Zemi, není úplně jasné. „Obecným pravidlem je, že 20–40 % hmoty velkého objektu dosáhne na Zemi, ale přesné číslo závisí na konstrukci objektu. V tomto případě bychom očekávali zhruba pět až devět metrických tun,“ řekl Aerospace expert na vesmírný odpad Marlon Sorge.


Rakety, které jsou určeny pouze pro jedno použití, většinou krátce po letu spadnou řízeně zpět na Zemi, a to na předem určené místo v moři či oceánu. U této rakety však bude trvat několik dní, než vstoupí do atmosféry, a tak je těžší místo dopadu vypočítat. Předchozí dvě nosné rakety Dlouhý pochod taktéž spadly nekontrolovatelně na Zemi. Jedna u západního pobřeží Afriky a druhá do Indického oceánu.

Pokud raketa vstoupí do atmosféry nad oceánem, případně neobydlenou částí, pravděpodobně lidé dopad ani nezaznamenají. Naopak nad obydlenou částí by mohli místní obyvatelé pozorovat hořící kusy rakety vstupující do atmosféry, zvláště pokud by k dopadu došlo v noci. Pokud by si však někdo chtěl ponechat trosky rakety, smlouva o vesmíru z roku 1967 veškeré vlastnictví upravuje. „Země si ponechají vlastnictví objektů, které vypustí do vesmíru, a to i poté, co se tyto objekty znovu vrátí na Zemi. Země, která objekt vypustila, by mohla požádat o vrácení všech částí, které přežily návrat. Za zmínku také stojí, že smlouva říká, že vypouštějící země je rovněž mezinárodně odpovědná za škody,“ řekl Marlon Sorge.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze