O víkendu odstartuje čínská mise Shenzhou 14

O víkendu odstartuje čínská mise Shenzhou 14
Fotografie: CMSE
  • Tříčlenná posádka odstartuje z Jiuquanu v neděli ráno
  • Astronauti zůstanou na vesmírné stanici přibližně půl roku
  • Během pobytu by se měla vesmírná stanice dokončit dodáním dvou modulů

Čínská vesmírná stanice Tiangong zatím stále není dostavěná, ale je již obyvatelná. Čína nyní plánuje start mise s posádkou Shenzhou 14, která by měla odstartovat v neděli před pátou hodinou ranní středoevropského času. Kosmická loď odstartuje na nosné raketě Long March 2F (Dlouhý pochod), která byla již 29. května přemístěna na rampu.

Na vesmírnou stanici odletí tři čínští astronauti a další tři má Čína v záloze, uvedl space.com. Všech šest astronautů je aktuálně v karanténě v Jiuquanu, odkud také proběhne start rakety. Posádka Shenzhou 14 stráví na vesmírné stanici přibližně půl roku v základním modulu Tchien–che. Během pobytu by měly dorazit dva další moduly pojmenované Wentian a Mengtian. V konečné fázi bude mít vesmírná stanice tvar písmene T.


V Jiuquanu se také již chystá následující mise Shenzhou 15, která by měla aktuální misi vystřídat a v případě nouze by mohla odletět dříve. „Pokud se astronauti ve vesmíru ocitnou v nouzi a potřebovali by se okamžitě vrátit, v nejkratším čase aktivujeme nouzový záchranný start, abychom je dostali zpět,“ řekl „velitel nula“ pro misi Deng Xiaojun. Pokud půjde vše podle plánu, posádka Shenzhou 15 odstartuje nejspíše v prosinci, dojde tak k prvnímu předání vedení stanice.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze