Čína vypustila nový modul na vesmírnou stanici

Čína vypustila nový modul na vesmírnou stanici
Fotografie: CMSE
  • Modul Wentian se připojil k čínské vesmírné stanici v neděli večer
  • Díky němu bude možné podnikat výstupy do vesmíru i provádět vědecké experimenty
  • Do konce roku chce Čína vypustit poslední modul, poté bude vesmírná stanice dokončena

Modul Wentian odstartoval na vrcholu nosné rakety Dlouhý pochod 5B podle plánu 24. července z kosmodromu Wenchang. Modul o délce téměř 18 metrů a hmotnosti 23 tun se připojil k základnímu modulu Tchien–che, který byl vypuštěn na oběžnou dráhu již minulý rok v dubnu. Vypuštěný modul je druhým z celkových tří, které chce Čína vypustit. Třetí nese název Mentian a měl by být vypuštěn do konce tohoto roku.

Čínská vesmírná stanice, včetně nákladní lodi Tianzhou, bude podle space.com asi o 20 % těžší než Mezinárodní vesmírná stanice (ISS), která váží přibližně 460 tun. Na vesmírné stanici jsou aktuálně tři astronauti, kteří budou v novém modulu provádět řadu vědeckých experimentů. Kromě toho má modul prostor pro posádku, v jednu chvíli až pro 6 členů. Díky vzduchové komoře budou moci astronauti podnikat výstupy do vesmíru.


Modul se připojil k vesmírné stanici v neděli ve večerních hodinách a jako první jej otevřel dnes nad ránem středoevropského času astronaut Chen Dong. Modul byl připojen k přední části Tchien-che a v nadcházejících měsících bude pomocí robotického ramene přemístěn na vedlejší dokovací port. Wentian má také své vlastní robotické rameno, které je dlouhé asi 5 metrů a může pracovat samostatně, případně s pomocí většího ramene umístěného na Tchien–che.

Čína chce vesmírnou stanici dokončit do konce tohoto roku a zajistit na ní nepřetržitý pobyt astronautů po dobu nejméně 10 let. Každá posádka by se měla skládat ze tří astronautů, kteří stráví na vesmírné stanici šest měsíců, poté nastane výměna. Kromě toho chce Čína do budoucna poskytnout prostory stanice pro vesmírné turisty, stejně jako to již udělala Mezinárodní vesmírná stanice u mise Ax-1.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze