Čínský rover odhaluje, co se nachází pod povrchem Marsu

Čínský rover odhaluje, co se nachází pod povrchem Marsu
Fotografie: China National Space Administration
  • Pomocí pozemního radaru vysílá do země elektromagnetické impulsy
  • Ty odhalily, že se pod povrchem nenachází voda ani led
  • Jsou tam však impaktní krátery, které přikryl prach

Ačkoliv nejnovější zprávy ukazují na to, že může být mise roveru Zhurong u konce, jeho předchozí průzkum ukázal, co se nachází pod povrchem Marsu. Rover přistál na jeho povrchu 15. května 2021 v oblasti Utopia Planitia. Místo bylo vybráno kvůli zajímavým povrchovým útvarům, kde by rover mohl hledat důkazy o vodě nebo ledu. Během pobytu ujel necelé dva kilometry, během kterých pořizoval snímky povrchu planety a pomocí radaru zjišťoval, jak vypadá pod povrchem.

Zhurong je vybaven pozemním radarem, který vysílá do země elektromagnetické impulsy. Ty se odrážejí zpět od jakýchkoliv podpovrchových struktur. Rover používá dvě radarové frekvence – nižší, která dosahuje v průměru 80 metrů pod zem, ale poskytuje méně podrobných informací, a vyšší, která dosahuje asi jen 4,5 metru pod zem, ale poskytuje podrobné informace o geologii pod povrchem. Tyto informace by tak mohly objasnit geologickou historii Marsu i klimatu.

Voda tam není, krátery ano

Data ukázala, že se pod povrchem nachází impaktní krátery a jiné útvary, které zatím nebyly specifikovány. Dále vědci zjistili, že v hloubce do pěti metrů se nenachází žádná voda ani led. Ve větší hloubce byly objeveny vrstvy sedimentů, které vznikly před miliardami let, když na Marsu voda postupně vysychala. Podle geosociety.org se však nevylučuje, že by se voda mohla nacházet ještě hlouběji, než může radar zaznamenat.


Vědci porovnávali data získaná na Marsu s daty z Měsíce. Zatímco na Měsíci je prvních 10 metrů pod jeho povrchem složeno z jemného regolitu, na Marsu jsou zřetelné rysy impaktních kráterů a jiných útvarů.

Rozdíl nejspíše tvoří atmosféra. Měsíc prakticky žádnou nemá, ale Mars ano. Ačkoliv se rovná jen 1 % zemské atmosféry, mikrometeority neproniknou na povrch, planeta tak není vystavena tolika dopadům, které by krátery postupně zničily. „Našli jsme spoustu dun na povrchu v místě přistání, takže možná byl tento kráter rychle pohřben pískem a pak tento kryt snížil zvětrávání prostoru, takže můžeme vidět celý tvar stěn těchto kráterů,“ uvedl hlavní autor studie Yi Xu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze