Čína chce do konce desetiletí přistát s lidskou posádkou na Měsíci

Čína chce do konce desetiletí přistát s lidskou posádkou na Měsíci
Fotografie: NASA
  • Posádka v kosmické lodi a lander by odstartovali zvlášť a setkali by se na oběžné dráze Měsíce
  • Do vesmíru je vynese raketa Dlouhý pochod 10, která bude schopna vynést až 27 tun užitečného zatížení
  • Nejprve jsou v plánu přistání bez posádky a první čínský astronaut by se měl povrchu Měsíce dotknout do roku 2030

Přistát na Měsíci a vytvořit zde trvale obyvatelnou základnu nemá v plánu pouze NASA, ale i Čínská kosmická agentura (CMSA). Podle spacenews.com má v plánu vyslat na měsíc nejdříve dva astronauty, kteří by na jeho povrchu strávili kratší dobu a mezitím by prováděli vědecké práce a odebírali vzorky.

Mise je naplánována tak, že kosmická loď s posádkou a lander odstartují jednotlivě na raketách Dlouhý pochod 10 a setkají se až na oběžné dráze Měsíce, kde se spojí a astronauti později dosednout na Měsíc. Novou kosmickou loď Čína navrhla tak, že bude schopna létat do hlubokého vesmíru. Zatím má za sebou úspěšný testovací let na oběžné dráze.

Přistávací část bude složena z landeru a pohonného stupně se čtyřmi motory, který bude sloužit pro vstup na oběžnou dráhu Měsíce, následné přistání a pozdější návrat zpět na oběžnou dráhu. V plánu je také lunární rover, který bude vážit 200 kg a bude schopen převážet dva astronauty až do vzdálenosti 10 km. Agentura také pracuje na nových skafandrech, které budou určeny pro mise delší jak 8 hodin a astronautům pomohou při chůzi, ale i řízení a obsluze strojů.


Dlouhý pochod 10 bude třístupňová raketa o průměru pěti metrů se schopností vynést až 27 tun užitečného zatížení. Zkušební start je zatím naplánován jen pro její menší dvoustupňovou verzi – Dlouhý pochod 10A, a to na rok 2027. CMSA oznámila, že nejprve plánuje bezpilotní přistání na Měsíci, ale do roku 2030 chce dosáhnout prvního čínského přistání s posádkou na měsíčním povrchu. Na základě toho také vyzvala instituce, aby předložily své návrhy ohledně vědeckého užitečného zatížení pro cestování v lunárním landeru. Návrhy by se měly týkat zejména měsíční geologie, fyziky a využití místních zdrojů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze