Co vše byste měli vědět o novém astronautovi Alešovi Svobodovi?

Co vše byste měli vědět o novém astronautovi Alešovi Svobodovi?
Fotografie: ESA
  • Aleš Svoboda byl vybrán do záložního týmu astronautů z více jak 22 500 přihlášených
  • Od roku 2005 pracuje pro Armádu České republiky, aktuálně slouží v Čáslavi
  • Ačkoliv je členem záložního týmu, stále ho může ESA vybrat pro let do vesmíru

Evropská kosmická agentura (ESA) včera vyhlásila novou třídu astronautů pro rok 2022 a mezi nimi byl i Čech Aleš Svoboda. Byl vybrán do záložního týmu s dalšími deseti astronauty, což ale neznamená, že nedostane možnost dostat se do vesmíru.

Kdo je Aleš Svoboda?


Aleš Svoboda se narodil v roce 1986 a pochází z Brna. Má magisterský titul z Univerzity obrany v Brně, kde se zaměřoval na vojenskou techniku, a magisterský titul v oboru inženýrství na Univerzitě Pardubice. V roce 2017 pak získal doktorát.

Podle ESA započal v roce 2005 základní výcvik české armády a o tři roky později se stal pilotem. Kromě toho absolvoval parašutistický výcvik, výcvik přežití a specializovaný pilotní výcvik u křídla švédského letectva F7. Během doktorátu podstoupil stáž na velitelství Vzdušných sil Armády České republiky (AČR) v Praze a začal u ní pracovat jako starší pilot. Od roku 2016 až do roku 2019 pracoval jako starší pilot zabezpečující prostor NATO u 211. taktické letky v Čáslavi. V roce 2019 byl pak povýšen na vedoucího staršího pilota až do roku 2021, kdy začal u letky působit jako starší důstojník zbraní a taktiky.


Na pozici astronauta obdržela ESA 22 500 přihlášek a výběrovým řízením nebylo snadné projít. Aleš Svoboda musel zvládnout zátěžové testy, které byly zaměřeny na prostorovou orientaci, výkonnost a musel také podstoupit důkladné lékařské vyšetření a zdravotní testy. Z České republiky se celkově přihlásilo 167 mužů a 37 žen.

Co pro něj znamená výběr do záložního týmu?


Aleš Svoboda byl vybrán jako člen rezervy astronautů, což pro něj znamená, že se nezúčastní ročního základního výcviku, který je určen pouze pro vybrané astronauty. Šanci podívat se do vesmíru ale má – v případě, že se jeden z pěti vybraných astronautů z jakéhokoliv důvodu nebude moci zúčastnit výcviku či letu do vesmíru, bude vybrán další člen právě z řad náhradníků. Mohl by být také vybrán v případě, že se naskytne mise, na kterou by byl dle agentury ESA nejvhodnějším kandidátem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze