NASA si připisuje další úspěch – test nafukovacího tepelného štítu se zdařil

NASA si připisuje další úspěch –  test nafukovacího tepelného štítu se zdařil
Fotografie: NASA
  • Start proběhl se zpožděním kvůli potížím při plnění rakety palivem
  • Raketa nejdříve umístila na oběžnou dráhu družici JPSS-2
  • LOFTID úspěšně nafoukl tepelný štít, proletěl atmosférou a dopadl do Tichého oceánu

Čtvrteční dopoledne bylo pro NASA zkouškou nového typu nafukovacího tepelného štítu (LOFTID). Raketa Atlas V kromě LOFTID vezla i družici JPSS-2 Národního úřadu pro oceán a atmosféru. Ta bude obíhat kolem Země a shromažďovat data o počasí a klimatu – pomůže tak předčasně upozornit na extrémní projevy počasí. Raketa měla necelou půlhodinu zpoždění kvůli potížím při tankování paliva, pak už ale vše probíhalo hladce.

Obě užitečná zatížená byla umístěna ve čtyřmetrové kapotáži. První byla vypuštěna družice JPSS-2 asi 28 minut po startu do výšky 710 kilometrů nad Zemí. Družice se připojí k dalším dvěma na polární oběžné dráze a společně budou snímat celou planetu. JPSS-2 má technologii, která dokáže detekovat počátek bouřky i tvorbu hurikánu. Dostatečně včasné varování tak může usnadnit ochranu majetku v oblastech zasažených přírodní katastrofou, případně zahájit včasnou evakuaci.


LOFTID je nafukovací aerodynamický zpomalovač, který byl dnes úspěšně otestován při průletu naší atmosférou. Horní stupeň rakety Centaur vypustil po nafouknutí tepelný štít, který se začal pomalu blížit k atmosféře. Tým potvrdil plné nafouknutí tepelného štítu asi hodinu a půl po startu. V tu chvíli se se nacházel přibližně 125 kilometrů nad Zemí, což tým označil za počátek sestupu do atmosféry. LOFTID během sestupu zasílal data jen omezeně – veškeré informace o zahřátí a tlaku budou zjištěna až později.

Podle předpokladu dokázal LOFTID při průletu atmosférou zpomalit z maximální rychlosti 29 Mach (35 000 km/h) na 0,7 Mach (835 km/h). Po zpomalení se ukončil sběr dat, který měl na starosti datový modul – ten se vysunul, odhodil a zároveň poslal GPS souřadnice o své poloze. Padáky se rozevřely před dopadem do Tichého oceánu, stovky kilometrů od Havaje. Jakmile tým určil místo dopadu, vydal se k němu na člunu a tam poté potvrdil, že se skutečně jedná o tepelný štít. NASA uvedla, že další informace zveřejní jakmile provede vyhodnocení tepelného štítu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze