Čtvrtstoletí se South Parkem

Glosa
Čtvrtstoletí se South Parkem
Fotografie: South Park Studios

Léto 1997 se v současnosti hojně připomíná napříč nejrůznějšími médii v souvislosti s ničivými povodněmi, které tehdy zasáhly východní část republiky. 13. srpna však na opačné straně Atlantiku měl premiéru seriál South Park. Neuměle nakreslené děti s velmi sprostou mluvou, rasistickými a jinak neuctivými vtipy vypadaly jako zábavný experiment, který nebude mít dlouhého trvání. Opak je pravdou.

Sledování South Parku je jednou z mých oblíbených vzpomínek na období dospívání. Televize Nova měla tehdy teprve pár let a byla ještě dostatečně „cool“ na to, aby takový seriál koupila a obdařila perfektním dabingem. Uřvaný projev „zeleného skřeta“, který nás dnes a denně z televize vybízí k nakupování není nic jiného než lehce posunutý projev Erica Cartmana, respektive Bohdana Tůmy. Z očividných důvodů se ale seriál vysílal kolem půlnoci, což pro studujícího středoškoláka znamenalo programovat VHS videorekordér a dívat se o den později. Pokud se pořad nepodařilo nahrát, například kvůli obvyklé programové nekázni plynoucí z nadbytku reklamy, znamenalo to shánění záznamu u kamarádů. Svým způsobem tak tento způsob sledování předznamenal dnešní dobu streamovacích služeb nebo pirátské „sdílení“ videí.

Kupodivu toto vzpomínání na „zlatá devadesátá“ nepřináší zahořklý pocit, že tehdy bylo všechno lepší, jako je to například u Simpsonových. Naopak: první série byly opravdu spíše jen o sprosté mluvě a zabití Kennyho. Nicméně seriál dokázal se svými diváky dospět a postupně se posunul k závažné společenské satiře, která se nebojí žádného tématu. I když se ze seriálu stal kultovní fenomén následovaný filmy, hrami a dalším obsahem, autoři nepodlehli pokušení udělat z něj slepici, kterou by prodali za miliardy, aby další miliardy vydělával nějakému velkému studiu. Přesně to (společně s jejich věkem) zabilo už zmiňované Simpsonovi a další seriály. South Park je naproti tomu oficiálně zdarma na webu.

Schopnost přiznat chybu

Pětadvacetiletá historie seriálu přinesla už řadu kontroverzí, kvůli kterým jsou jeho autoři častými účastníky soudních pří. Spojení školních dětí, sexu, drog a násilí jako by se snažilo schválně co nejvíce provokovat a posouvat hranice toho, co ještě televizní divák vydrží. Proto je zajímavé sledovat, jak postupem času sami autoři bez donucení revidují své vlastní názory. Kupříkladu jde o fenomén ManBearPig, který se poprvé v seriálu objevil v roce 2006. Mělo to být vraždící monstrum, před kterým varoval známý ekologický aktivista Al Gore. Zcela zjevný výsměch fenoménu globálního oteplování, respektive změně klimatu revidovali v poslední sezóně, kde se ManBearPig ukáže jako skutečná hrozba, která vraždí lidi.

Ještě zajímavější je proměna jména jedné z vedlejších postav. Proměna jména afroamerického chlapce z Tokena na Tolkiena. Po pochopení tohoto vtipu je nutné nastudovat, co token znamená v populární kultuře. Byl to častý nešvar tvůrců filmů a seriálů, kteří do nich vybírali pouze jednoho zástupce z rasových menšin s tím, že zde ztělesňoval všechny stereotypy, které se k této minoritě vážou. Pojmenovat tak afroamerického chlapce Token se zdálo před dvaceti lety vtipné a trefné, ale vzhledem ke společenským změnám bylo potřeba revidovat i tento názor. Opět ale vtipným a sebeironizujícím způsobem.

Takových případů by se našlo mnohem víc. South Park už není jen bezduchá zábava, kdy čekáte, jak zabijí Kennyho. Naopak je po každém díle vhodné zavítat na internet a přečíst si pár rozborů, které odhalují skryté detaily, které mohou divákovi za Velkou louží snadno utéct. Když vás něco nutí přemýšlet o věcech, přehodnocovat své názory a pátrat po souvislostech, pak je to jedna z mnoha definic opravdového umění.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze