Čtyři astronauti se po půl roce vrátili z vesmírné stanice

Čtyři astronauti se po půl roce vrátili z vesmírné stanice
Fotografie: NASA
  • Do oceánu dopadli v 6:17 středoevropského času
  • Po vyzvednutí z vody zamířila posádka do Johnsonova vesmírného střediska NASA
  • Na oběžné dráze strávili 186 dní a zeměkouli obletěli celkem 2 976krát

Včera odpoledne se čtveřice astronautů odpojila v kapsli Dragon Endeavour od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) a zamířila zpět na Zemi. Astronauti NASA Stephen Bowen a Woody Hoburg, astronaut Spojených arabských emirátů Sultan Alneyadi a kosmonaut Roskosmosu Andrey Feďajev dopadli v kapsli do oceánu poblíž Floridy dnes v 6:17 středoevropského času. Posádka strávila na oběžné dráze celkem 186 dní.

Záchranný tým SpaceX vyzvedl kapsli z vody pomocí záchranných plavidel a posádka nyní míří do Johnsonova vesmírného střediska NASA v Houstonu. „Po šesti měsících strávených na palubě Mezinárodní vesmírné stanice, po uletění téměř 79 milionů mil během své mise a dokončení stovek vědeckých experimentů ve prospěch celého lidstva, se SpaceX Crew-6 NASA vrátila domů na planetu Zemi,“ řekl pro NASA administrátor Bill Nelson.

Crew-6 urazila na oběžné dráze 126 937 478 kilometrů a zeměkouli obletěla 2 976krát. Kromě Bowena, který byl nyní ve vesmíru již čtyřikrát a celkově v něm strávil 227 dní, to pro ostatní astronauty byl první let do vesmíru. Bowen během pobytu vystoupil třikrát do vesmíru, Hoburg dvakrát a Alneyadi jednou. Posádka také provedla na stovky experimentů, kdy například studovala genetickou adaptaci rostlin ve vesmíru a sledovala lidské zdraví v mikrogravitaci.


Tato mezinárodní posádka zastupovala tři národy, ale dohromady prokázali společnou ambici lidstva dosáhnout nových vesmírných břehů. Příspěvky Crew-6 pomohou připravit NASA na návrat na Měsíc pod Artemis, pokračovat v cestě na Mars a zlepšit život zde na Zemi,“ řekl Nelson. Crew-6 již na ISS nahradili další čtyři astronauti, kteří přiletěli na stanici 27. srpna. Na vesmírné stanici stráví přibližně půl roku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze