Čtyři dobrovolníci NASA si vyzkouší cestu na marťanský měsíc Phobos

Čtyři dobrovolníci NASA si vyzkouší cestu na marťanský měsíc Phobos
Fotografie: NASA
  • Simulaci provedou dobrovolnice v biotopu HERA, kde budou 45 dní
  • Během pobytu budou vystaveny izolaci, stísněným prostorám i podmínkám mimo Zemi
  • HERA umožňuje připravit astronauty na pobyt ve vesmíru

Vanesa Gomez Gonzalez, Sandra Herrmann, Kimberly Knish a Katie Koube – to jsou čtyři dobrovolnice, které 27. ledna vstoupily do Human Exploration Research Analog (HERA) a stráví zde 45 dní, během kterých budou uvnitř žít i pracovat jako astronauti mise Phobos. Dobrovolnice budou simulovat celou cestu na měsíc Marsu a 13. března se pomyslně vrátí zpět na Zemi tím, že z biotopu HERA vystoupí.

HERA o rozloze necelých 200 m² se nachází v Johnsonově vesmírném středisku NASA v Houstonu a umožňuje zjišťovat, jak se členové přizpůsobují izolaci, stísněnému prostředí i podmínkám mimo Zemi před tím, než se opravdu do vesmíru vydají. Posádka uvnitř také provádí vědecké i údržbářské práce, aby se zjistilo, jak je schopná v tomto prostředí pracovat. Během simulace se dobrovolnice dostanou až k Phobosu – měsíci Marsu – a jelikož by se jednalo o dlouhý let, proběhne i komunikační zpoždění, které bude trvat až deset minut.


Tato čistě ženská posádka je v HERA již čtvrtou skupinou dobrovolníků. Poslední mise byla ukončena minulý rok v červenci a taktéž se jednalo o 45denní simulaci cesty na Phobos. Díky těmto zkušebním misím mohou být budoucí astronauti připraveni na pobyt ve vesmíru. „Poznatky z toho, jak posádky provádějí tyto úkoly a přizpůsobují se komunikačním zpožděním, pomohou NASA vyvinout strategie, které umožní členům posádky stát se autonomnějšími, lépe pracovat jako tým a efektivně komunikovat při plnění úkolů mise,uvedla NASA.

Kdo aktuálně obývá biotop HERA:

  • Vanesa Gomez Gonzalez – softwarová inženýrka pracující pro NASA téměř osm let na projektech simulace leteckého provozu, kvantových výpočtech, robotice a bioinformatice.
  • Sandra Herrmann – specialistka na mořské laboratoře. Má 11 let zkušeností s plavbou na moři a specializuje se na zobrazovací systémy a testování softwaru.
  • Kimberly Knish – prezidentka a hlavní poradkyně společnosti VitaMedical, která poskytuje služby pro firmy vyrábějící zdravotnické prostředky.
  • Katie Koube – dříve pracovala ve SpaceX a spolupracovala i s NASA. Nyní pracuje ve společnosti ICON na modelování, syntéze a testování simulované měsíční půdy.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze