Jeden z přístrojů Webbova teleskopu nefunguje

Jeden z přístrojů Webbova teleskopu nefunguje
Fotografie: NASA
  • Přístroj NIRISS zaznamenal zpoždění v komunikaci v rámci přístroje
  • NASA společně s CSA pracuje na zjištění příčiny a nápravě
  • Není to poprvé, co jeden z přístrojů dalekohledu vykazuje poruchu

Doposud nejvýkonnější vesmírný teleskop nedávno zahlásil chybu přístroje Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph (NIRISS) a aktuálně není možné jej pro vědu využívat. NASA uvedla, že přístroj 15. ledna zaznamenal zpoždění komunikace v rámci přístroje a společně s Kanadskou vesmírnou agenturou (CSA) spolupracují na nápravě. „Neexistuje žádný náznak jakéhokoli nebezpečí pro hardware a observatoř a další nástroje jsou v dobrém stavu. Dotčená vědecká pozorování budou přeplánována,uvedla NASA.

Přístroj NIRISS dodala do Webbova teleskopu právě CSA, a proto potíže řeší obě agentury. Přístroj dokáže pracovat ve čtyřech různých režimech. Dokáže například pozorovat planety kolem jasných hvězd tím, že hvězdu „přemístí“ a světlo rozloží na pixely. Takto mohl Webbův teleskop pozorovat exoplanety TRAPPIST 1b a 1c. Dále má možnost režimu, ve kterém hledá hvězdotvorné galaxie, nebo je schopný blokovat světlo z většiny zrcadlových segmentů, což odhalí vedle jasných vesmírných objektů slabší, což je typické pro dvojhvězdný systém.


Není to však poprvé, co některý z přístrojů hlásil poruchu. V srpnu minulého roku vykazovalo mřížkové kolečko uvnitř přístroje MIRI (Mid-Infrared Instrument) známky tření, a proto se používalo jen v jednom ze čtyř režimů. Inženýři později přišli na příčinu a vydali pokyny pro bezpečné používání. V prosinci minulého roku pak teleskop podle space.com zaznamenal softwarovou chybu, která jej uváděla do nouzového provozu a veškerá pozorování byla pozastavena.

Webb je ve vesmíru teprve rok

I když teleskop odstartoval 25. prosince 2021, na své místo ve vesmíru se dostal až 24. ledna minulého roku. Vesmír pozoruje z Lagrangeova bodu 2, který se nachází asi 1,5 milionu km od Země. Vzhledem k vzdálenosti aktuálně není možné, aby se k teleskopu někdo vydal a fyzicky jej opravil. Vše tak inženýři a vědci řeší na dálku. Dalekohled však stále funguje nad původní očekávání.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze