Dalekohled Jamese Webba dokončuje další fázi zarovnávání přístrojů

Dalekohled Jamese Webba dokončuje další fázi zarovnávání přístrojů
Fotografie: NASA
  • Tým Jamese Webba dokončil šestou fázi z celkových sedmi
  • Zarovnání bylo tak úspěšné, že se tým rozhodl, že nejsou potřeba další korekce
  • Nyní se čeká na poslední přístroj MIRI, který je potřeba ochladit téměř na absolutní nulu

Šestá fáze zarovnávání přístrojů vesmírného teleskopu Jamese Webba v hodnotě 222 miliard korun byla dokončena. Inženýři mají srovnány všechny přístroje až na jeden. Zatímco Mid–Infrared Instrument (MIRI) stále pracuje na ochlazení téměř na absolutní nulu, tým Jamese Webba nastavil zbytek přístrojů tak, aby se sladily s Webovými zrcadly. Aktuálně tedy teleskop vytváří nejpřesnější a nejostřejší snímky. Vědci dospěli k závěru, že do poslední sedmé fáze, která bude zahrnovat i MIRI, nejsou potřeba již žádné další úpravy.

Obecně platí, že proces uvádění do provozu začíná hrubými korekcemi a poté přechází k jemným korekcím. Rané sekundární zrcadlové hrubé korekce však byly tak úspěšné, že jemné korekce v šesté fázi byly zbytečné,“ řekla Chanda Walker, vědecká pracovnice v oblasti snímání a řízení Webb wavefront. Nyní tedy bude tým čekat na ochlazení MIRI, což by mělo nastat do několika týdnů, jak uvedla NASA.

Jakmile dojde k ochlazení MIRI přibližně na -266 stupňů Celsia, přijde na řadu druhé seřízení zbývajících nástrojů, aby se případně provedly konečné úpravy. Ve chvíli, kdy bude teleskop plně seřízen, bude schopen dodávat světlo do každého přístroje. Tato fáze bude klíčová, jelikož na základě těchto výsledků může tým Jamese Webba potvrdit ukončení zarovnávání a teleskop může přejít do plného provozu.


Přístroj MIRI je pro teleskop velmi důležitý. Obsahuje jak kameru, tak spektrograf. Spektrograf je přístroj, který dokáže rozdělovat světlo na frekvenční spektrum a signál zaznamenává pomocí fotoaparátu. MIRI vidí světlo ve střední infračervené oblasti elektromagnetického spektra s vlnovými délkami. Ty jsou delší, než jaké může vidět naše oko. Rozsah vlnových délek umožní MIRI vidět nejvzdálenější galaxie, nově se tvořící hvězdy, ale i komety.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze