Zarovnávání zrcadel teleskopu Jamese Webba je zase o kousek dál

Zarovnávání zrcadel teleskopu Jamese Webba je zase o kousek dál
Fotografie: NASA
  • Teleskop Jamese Webba dokončil třetí fází zarovnávání zrcadel
  • Nyní bude tým sjednocovat 18 zrcadel tak, aby dohromady dělala jeden snímek

Teleskop Jamese Webba odstartoval ze Země 25. prosince minulého roku. Jeho úkolem je nahradit dosavadní Hubbleův teleskop, avšak s lepším vybavením. Webbův teleskop by se tak měl po nastavení dívat do nejvzdálenějších galaxií a pozorovat jedny z prvních hvězd. Od doby vypuštění má tým Jamese Webba neustále plné ruce práce. Poté, co se dalekohled dostal do cílového bodu L2, se nyní tým soustředí na jednu z nejdůležitějších věcí – nastavení 18 zrcadel tak, aby fungovala jako jedno. Aktuálně NASA uvedla, že tým úspěšně dokončil třetí fází z celkových sedmi.

Naposledy jsme vás informovali o zarovnání jednotlivých snímků do šestiúhelníku. Nyní měl tým za úkol jednotlivé snímky zaostřit. Jakmile se jednotlivé segmenty zarovnaly, byly naskládány na sebe tak, aby vytvořily pouze jeden snímek hvězdy. „Stále máme co dělat, ale jsme stále spokojenější s výsledky, které vidíme,“ řekl Lee Feinberg, manažer Webbova optického teleskopu.


Ačkoliv se podařilo všech 18 zrcadel sjednotit do jednoho bodu, stále spíše fungují jako 18 malých dalekohledů než jeden velký. Jednotlivá zrcadla je potřeba k sobě přiřadit s přesností, která je menší než vlnová délka světla. Vědci nyní zahájili čtvrtou fázi, tzv. hrubé fázování, kde se pomocí Near Infrared Camera (NIRCam) budou jednotlivá zrcadla nastavovat. Díky tomu bude poté spojený obraz čím dál ostřejší. „Roky plánování a testování se vyplácejí a tým nemůže být nadšenější z toho, co přinesou příští týdny a měsíce,“ řekl Fienberg.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze