Vegetariáni mají o 14 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny

Vegetariáni mají o 14 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny
Fotografie: unsplash.com
  • Pescetariáni mají o 10 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny
  • Muži, kteří se živí vegetariánskou stravou, mají o 31 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty než masožravci
  • Ženy, které jsou vegetariánky, mají o 18 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu v postmenopauze

Rozsáhlá studie z univerzity v Oxfordu odhalila, že vegetariáni mají o 14 % menší pravděpodobnost vzniku rakoviny oproti těm, kteří jedí maso. Studie byla publikovaná v časopise BMC Medicine. Pescetariáni (lidé, kteří konzumují pouze ryby a ostatní živočišné produkty) mají o 10 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny.

Podle independent.co.uk studie zkoumala data od 470 tisíc obyvatel Velké Británie. Z výsledků vyplývá, že ti, kteří jedí maso méně než pětkrát týdně, mají o 2 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny než ti, kteří ho jedí pětkrát týdně. Vegetariáni mají navíc nižší riziko vzniku jakéhokoli typu rakoviny.


Doktorka Giota Mitrou z neziskového sdružení World Cancer Research Fund International zabývajícího se výzkumem a prevence rakoviny uvedla, že výsledky studie naznačují, že specifické dietní návyky, jako je vegetariánství, mohou mít vliv na snížení rizik vzniku některých typů rakoviny, jako je rakovina prostaty nebo prsu. Muži, kteří se živí vegetariánskou stravou, mají o 31 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prostaty než masožravci, pescetariáni o 20 %. Ženy, které jsou vegetariánky, mají o 18 % nižší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu v postmenopauze.

„Nižší riziko rakoviny tlustého střeva a konečníku u lidí s nízkým příjmem masa je v souladu s předchozími důkazy, které naznačují nepříznivý dopad jeho konzumace. Nižší riziko rakoviny prsu po menopauze u vegetariánek je pravděpodobné kvůli jejich nižšímu BMI. Není zcela jasné, zda ostatní rozdíly pozorované u všech druhů rakoviny a u rakoviny prostaty odráží nějaké vztahy nebo jsou způsobeny jinými faktory,“ napsali autoři studie.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze