Díky sondě InSight víme, co se nachází uvnitř Rudé planety

Díky sondě InSight víme, co se nachází uvnitř Rudé planety
Fotografie: NASA
  • Přistávací modul je na Marsu od roku 2018
  • Data ze seismometru vědcům poskytly informace o vnitřní struktuře planety

Robotická meziplanetární sonda InSight, která má za úkol prozkoumat vnitřek Marsu, dorazila na Rudou planetu v roce 2018. Všechny výzkumy NASA se zatím zabývaly jen povrchem Marsu a přistávací modul tuto skutečnost konečně změnil. I přes komplikace, které při pobytu nastaly, se mu podařilo zjistit první informace o tom, co se pod povrchem nachází.


Seismometr sondy Insight nám poskytl podrobnosti o struktuře Rudé planety. Data o hloubce a složení kůry, struktuře pláště a jádra získal při uplynulých zemětřeseních. Tento přístroj také potvrdil, že střed Marsu je roztavený. Vnitřní jádro Země je pevné, od pláště ho však dělí roztavené vnější jádro. Vědci se nyní snaží přijít na to, jestli to stejné platí i pro Rudou planetu.

Marsovská kůra je každopádně mnohem tenčí, než badatelé předpokládali. Tlustá je přibližně 20 až 37 kilometrů a pod ní se nachází plášť, jenž sahá do hloubky 1 560 kilometrů. Na rozbor struktury velkého kapalného jádra, které se schovává pod marsovským pláštěm, zatím stále čekáme.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze