Sonda InSight posílá pozdravy z Marsu! Seismologická mise potrvá dva roky

Sonda InSight posílá pozdravy z Marsu! Seismologická mise potrvá dva roky
  • Během přistávacího manévru bylo potřeba zpomalit z 19 312 km/h na 8 km/h
  • Každý ze solárních panelů o ploše přibližně 2,2 metrů by měl sondě poskytnout za dobrých podmínek 600 až 700 wattů denně
  • Plné zprovoznění techniky, kterou si s sebou InSight přivezla na Mars, potrvá přibližně dva až tři měsíce

Pátého května 2018 odstartovala na vesmírnou odyseu sonda InSight. Po šesti a půl měsících putování dorazila do blízkosti své konečné destinace – k rudé planetě Mars. Před sebou v tu chvíli měla sonda InSight, jejíž vývoj přišel na stovky milionů dolarů, pravděpodobně tu nejkritičtější část. Šance na úspěšné přistání byly dle propočtů pouze čtyřicetiprocentní a povrch Marsu je již nyní zaplněný pozůstatky neúspěšných pokusů z předchozích misí.

Sonda InSight
Umělecké znázornění sondy InSight přibližující se k planetě Mars

Nejobtížnější manévr v podobě přistání sondy na povrch trval necelých sedm minut. Během nebezpečného manévru bylo potřeba zpomalit sondu z 19 312 km/h na rychlost 8 km/h, která umožňovala bezpečné přistání. Proto byl nejprve vypuštěn supersonický padák, od kterého se následně sonda odpojila, a díky zpomalení vytvořenému manévrovacími trysky dosedla na povrch v oblasti nazývané jako Elysium Planitia. Celé přistání trvalo přibližně šest a půl minuty a sledovaly ho tisíce lidí se zatajeným dechem po celém světě.

Vhodné místo přistání bylo neméně důležité. Cílem bylo vyhnout se jakémukoliv nerovnému povrchu nebo například přistání v kráteru. Po dosednutí na sondu čekal další důležitý úkol, a to umístění seismometru. Robotické rameno položilo důležitý přístroj do co největší vzdálenosti od samotné sondy, právě kvůli citlivosti zařízení měřícího zemské otřesy.

Po několika málo minutách vyslala sonda signál na Zem o tom, že je plně funkční. Pár minut na to poslala i obrázek svého nového domova. Úspěšné bylo rovněž roztáhnutí dvou solárních vějířů. Každý z panelů o ploše přibližně 2,2 metrů by měl sondě poskytnout za dobrých podmínek 600 až 700 wattů energie. V případě prašných dnů, které jsou na Marsu časté, by měl být zajištěn energetický přísun 200 až 300 wattů.

InSight je svým způsobem výjimečná – bude se totiž soustředit na to, co se ukrývá uvnitř rudé planety namísto zkoumání samotného povrchu, jako tomu bylo doposud. Zaznamenávat veškerou seismickou aktivitu na planetě bude pomocí extrémně citlivého seismometru. Ten bude snímat i seismické vlny, díky čemuž by mělo dojít k vytvoření obrazu toho, co se skrývá pod povrchem. Sonda InSight by měla přežít jeden „marský“ rok na rudé planetě, tedy dva roky zemské. Plné nasazení veškeré techniky, kterou si s sebou InSight na planetu přivezl, zabere přibližně dva až tři měsíce.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze