Dnes odstartuje k ISS nákladní loď od SpaceX

Dnes odstartuje k ISS nákladní loď od SpaceX
Fotografie: NASA
  • Start proběhne dnes v 21:54 SELČ a NASA jej bude vysílat živě
  • Na ISS se povezou zásoby, vědecké výzkumy a vybavení

Dnes ve večerních hodinách středoevropského času odstartuje k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) zásobovací mise od SpaceX. Kosmická loď Dragon odstartuje z Kennedyho vesmírného centra na Floridě a poveze posádce na ISS nové vědecké výzkumy, zásoby a vybavení. NASA bude start vysílat živě od 21:30 SELČ, přičemž samotný start proběhne o necelou půlhodinu později.

Co se na ISS veze?


Astronauti jsou po celou dobu pobytu ve vesmíru odkázáni na balenou stravu – nyní by ale mohla být doplněna o čerstvé potraviny, konkrétně mini rajčata. „Testujeme rajčata a sledujeme dopad světelného spektra na to, jak dobře plodina roste, jak chutná a výživná rajčata jsou a na mikrobiální aktivitu na ovoci a rostlinách,“ řekla Gioia Massa vědecká pracovnice NASA.

Zdravá výživa je důležitou součástí pro udržení zdraví posádky pro dlouhodobé mise, avšak vitamíny a léčiva mají omezenou trvanlivost. Změnu by mohl přinést přístroj BioNutrients-2, který testuje systém výroby živin z jogurtu, kefíru a kvasnicového nápoje. Jedná se o vyhřívaný malý inkubátor, který podporuje růst prospěšných organismů. „Tento experiment přidává follistatin – proteinové léčivo používané k udržení svalové hmoty, stejně jako fermentované mléčné výrobky, jogurt a kefír,“ řekl hlavní výzkumník John Hogan z NASA.


Na ISS se také poveze Měsíční mikroskop, který bude sloužit v budoucnu na oběžné dráze Měsíce i na jeho povrchu. Bude schopen lékařské diagnostiky za letu. Astronauti do něj vloží vzorek krve, pomocí mikroskopu zašlou snímky na Zem, kde lékaři určí diagnostiku a zvolí vhodnou léčbu. „Na vesmírné stanici nemáme žádný vážný klinický problém, ale členové posádky zažívají změny ve svém imunitním systému,“ uvedl imunolog NASA a hlavní výzkumník Brian Crucian a dodal, že během misí do hlubokého vesmíru se zvyšuje stres posádky, a to ovlivňuje i to, jak se o sebe astronauti starají.

Kosmická loď také přiveze solární panely ROSA, kterým ISS poskytne zkušební prostor pro otestování. Tyto panely byly například použity při misi DART a plánují se na využití pro lunární základnu Gateway, která bude nepostradatelnou součástí misí Artemis.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze