Dnes odstartuje k Jupiteru evropská mise JUICE. Dívejte se živě

aktualizováno
Dnes odstartuje k Jupiteru evropská mise JUICE. Dívejte se živě
Fotografie: ESA
  • Online vysílání začne 13:45 SELČ
  • Raketa Ariane 5 odstartuje z Francouzské Guyany
  • Na misi se podíleli i čeští vědci

Aktualizováno 14. 4. 2023

Včerejší start rakety Ariane 5 se sondou JUICE byl odložen kvůli povětrnostním podmínkám a Evropská kosmická agentura (ESA) se dnes pokusí o start z Francouzské Guyany znovu ve 14:14 SELČ. Pokud se chcete živě podívat na první evropskou misi k Jupiteru, online vysílání začne přibližně 30 minut před startem.

Původní informace z 13. 4. 2023

Mise Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) od Evropské kosmické agentury (ESA) odstartuje dnes po poledni z Francouzské Guyany na vrcholu rakety Ariane 5, začne tak její téměř osmiletá cesta k Jupiteru a jeho měsícům. Vše je přesně naplánováno, aby sonda vstoupila na správnou trajektorii a doletěla podle plánu k naší největší planetě.


Kosmická loď váží přes 2,5 tuny a poveze další 4 tuny paliva. To bude potřeba jak při manévrech při cestě k Jupiteru, tak i při studování jeho měsíců, kdy kolem nich bude kroužit. Sonda se zaměří na jeho největší měsíce – Ganymede, Callisto a Europu. Ty by mohly ukrývat vhodné prostředí pro vznik alespoň mikrobiálního života.

Jelikož i Česká republika patří k ESA, podíleli se na misi i čeští vědci z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd ČR. Pomocí své vlastní aparatury otestovali míru tepelného vyzařování speciálního povlaku určeného do kosmického prostoru. Pokud vás zajímá, jak první evropská mise dnes odstartuje, můžete se dívat online. Start je naplánován na 14:15 SELČ a ESA začne živé vysílání přibližně o půl hodiny dříve.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze