Zaseknutou anténu na sondě JUICE se podařilo uvolnit

Zaseknutou anténu na sondě JUICE se podařilo uvolnit
Fotografie: ESA
  • Pozemní tým řešil problém několik týdnů
  • Pro uvolnění bylo sondou zatřeseno, byla natočena ke Slunci a nakonec se odpálilo mechanické zařízení v držáku
  • 16metrová anténa je nyní plně nasazena a bude hledat známky života uvnitř ledových měsíců

Sonda JUICE odstartovala na raketě Ariane V. 14. dubna, a započala tak svoji téměř osmiletou cestu k Jupiteru a jeho měsícům. Start probíhal přesně dle plánu, ale po několika dnech, kdy se postupně rozvíjely antény, nastal problém s tou nejdelší – anténou RIME (Radar for Icy Moons Exploration). Kvůli zaseklému kolíku se nemohla rozvinout a pozemní tým v minulých týdnech pracoval na vyřešení problému.

ESA potvrdila, že se 16metrovou anténu konečně podařilo uvolnit, a je tak plně nasazena. Podařilo se to díky několika opatřením, mezi něž patřilo zatřesení celou sondou i nasměrování ke Slunci, aby došlo k zahřátí kolíku. Jednotlivé kroky vykazovaly určitý pokrok, ale uvolnění nastalo až poté, co tým odpálil mechanické zařízení zvané „non-explosive actuator“, které bylo v zaseknutém držáku. To způsobilo jeho posun o několik milimetrů, které chyběly k tomu, aby byla anténa uvolněna.

JUICE má celkem 10 přístrojů

RIME je jednou z 10 antén připevněných na kosmické lodi a bude sloužit pro studování vnitřní části měsíců Jupitera. Radar bude schopný proniknout až do hloubky 9 km, kde bude zkoumat, zda by se ve vnitřních vodních oceánech mohly nacházet známky života.


Mezi další přístroje, které na sobě sonda nese, patří například 3GM, jenž bude studovat gravitační pole Ganymedu, rozsah vnitřních oceánů na měsících a strukturu atmosféry a ionosféry Jupiteru i jeho měsíců. Přístroj SWI bude zkoumat teplotní strukturu, složení a dynamiku atmosféry Jupiteru a povrchy měsíců. Dle ESA obsahuje také spektrograf, spektrometr, magnetometr nebo radiační monitor. K Jupiteru sonda dorazí v červenci 2031.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze