Kosmická loď Hera je kompletní. Vydá se studovat následky mise DART

Kosmická loď Hera je kompletní. Vydá se studovat následky mise DART
Fotografie: ESA
  • Ke spojení pohonného a hlavního modulu došlo v Německu
  • Inženýři museli oba díly do sebe zasunout na přesnost několika desetin milimetru
  • Mise Hera odstartuje příští rok v říjnu k asteroidu Dimorphos

Evropská kosmická agentura (ESA) má kompletně sestavenou vesmírnou loď Heru, která příští rok v říjnu odstartuje z Cape Canaveral na Floridě na vrcholu rakety Falcon 9 od SpaceX. Jejím cílem bude asteroid Dimorphos, do kterého minulý rok v září narazila kosmická loď DART v rámci první demonstrace na planetární obranu lidstva. Hera by k asteroidu měla dorazit v roce 2026 a studovat následky nárazu.

Ke kompletaci došlo v Německu, kde hlavní modul Hery byl vyzvednut nad pohonný modul a postupně byl do něj zasunut. ESA uvedla, že celá akce trvala tři hodiny, jelikož moduly musely být vzájemně k sobě vyrovnány na několik desetin milimetru. „Mise pokračuje v dosahování milníků, ale tohle je velký a pro tým velmi emotivní okamžik. Dříve jsme měli tyto dva moduly, nyní můžete říci, že se kosmická loď zrodila,“ uvedl systémový inženýr Hery Paolo Martino.

Sonda Hera byla vytvořena jako příspěvek k mezinárodnímu experimentu planetární obrany. Sonda se vrátí k Dimorphosu, aby provedla detailní průzkum kráteru, který vznikl po nárazu sondy DART. Kromě toho bude Hera zjišťovat hmotnost i složení asteroidu, a to včetně jeho většího souseda Didymose, kolem kterého obíhá. Výsledky nárazu už sledoval Hubbleův teleskop i pozemní observatoř, ale nikdo z nich nedohlédne na povrch asteroidu.


Pohonný modul obsahuje palivové nádrže, které budou po celou dobu kosmickou loď směrovat k asteroidům a po příletu budou schopny udržet sondu na jejich oběžných drahách. Hlavní modul pak nese počítač, systémy a nástroje. Spojení obou částí vesmírné lodě bylo předem přesně nasimulováno s pomocí počítače. „Tyto dva moduly jsou nyní navždy pohromadě, stejně jako budou ve vesmíru, s výjimkou velkých neočekávaných problémů,“ řekl Paolo. Na konci minulého měsíce byla pak Hera přesunuta do testovacího centra v Nizozemí, kde projde komplexní enviromentální testovací zkouškou.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze