Sledujte živě start evropské mise JUICE. Poletí k Jupiteru

Sledujte živě start evropské mise JUICE. Poletí k Jupiteru
Fotografie: ESA
  • Raketa odstartuje z Francouzské Guyany 13. dubna ve 14:15 SELČ
  • Sonda JUICE bude u Jupitera studovat jeho měsíce
  • Dorazit by k němu měla v roce 2031

Již ve čtvrtek 13. dubna odstartuje z Francouzské Guyany mise JUICE, na kterou se Evropská kosmická agentura (ESA) připravovala několik let. Sonda odstartuje na raketě Ariane 5 a několik let poletí k Jupiteru, kde bude prozkoumávat jeho měsíce Ganymede, Callisto a Europa. K naší největší planetě by měla kosmická loď doletět v roce 2031 a během toho bude využívat oběžných drah ostatních planet, aby bylo potřeba co nejméně paliva.

Start je naplánován na 14:15 SELČ a ESA začne živé vysílání o 30 minut dříve, na které se můžete dívat přímo na její webové stránce. Start musí být naplánován na přesný čas kvůli pozdější trajektorii. Pokud by tedy vzlet rakety cokoliv přerušilo, budou v tomto měsíci ještě další šance, poté by byl další pokus podle space.com až v srpnu. 6. dubna byla také provedena takzvaná zkouška mokrých šatů, kdy došlo k natankování paliva a odpočtu ke startu. „JUICE je nyní nainstalován do rakety Ariane 5, je naplněn palivem a probíhají závěrečné kontroly, než bude vypuštěn na startovací rampu na evropském kosmodromu v Kourou ve Francouzské Guyaně k plánovanému startu“, uvedla ESA.

Pokud půjde vše podle plánu, ve 14:42 se JUICE odpojí od nosné rakety Ariane 5 a necelých 10 minut na to, by měl vyslat první signál. Poté sonda začne rozmísťovat svá solární pole, což bude kritický milník. JUICE má 10 solárních panelů (5 na každé straně), které jsou nezbytné pro fungování. Jakmile se rozmístí, pošle sonda snímek pozemnímu týmu ze dvou kamer pro kontrolu. Během následujících dní pak bude rozmísťovat další přístroje a tým bude testovat, zda veškeré fungují správně.


Jak se sonda k Jupiteru dostane?

Cesta k Jupiteru bude dlouhá a vše je dopředu naplánováno. Podle rozpisu ESA sonda v srpnu příštího roku prolétne kolem Země a následující rok kolem Venuše. V září 2026 sonda kolem Země proletí znovu a v roce 2029 pak ještě jednou a naposledy. V červenci 2031 sonda vletí na oběžnou dráhu Jupiteru a následně začne s pozorováním Europy, Callista, Ganymede a v září 2035 bude mise oficiálně ukončena.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze